Günlük hayatınızda kolaylıkla karşılaşabileceğiniz bazı olumsuz ruh halleri yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Bu sorunlar ise bireysel terapi desteği ile çözülebilir. Bireysel terapide ele alınan sorunlara örnek olarak, depresyon, korku ve endişe, özgüven eksikliği, olumsuz geçmiş deneyimler, memnuniyetsizlik, uykusuzluk, performans kaygısı, panik atak, kişilerarası sorunlar gösterilebilir. Bireysel terapide danışan, terapistin kendisini bire bir tedavi ettiği bir seansa girer. Bu, danışanların ve terapistlerin sorunları çözmek için birlikte çalışabilecekleri ana yollardan biridir. Danışan bireysel bir durumda, tercihen terapistle bire bir görüşmede bir problem sunduğunda kullanılır ve sunulan problem bunu mümkün kılar. Bu tür tedaviler, grup terapisi ve aile terapisi gibi diğer tedavilerle birlikte de kullanılabilir. Bu açıdan kendini ifade etmede güçlük, uykusuzluk, performans kaygısı, korku ve endişe, özgüven sorunları, kişilerarası sorunlar, öfke patlamaları ve tekrarlayan başarısızlıklar bu terapi sürecinde ele alınır. Terapilerin ise süresi ihtiyaçlarınıza bağlıdır.
Bireysel Terapinin Amacı
Bireyler, bazen sosyal hayatta bazı zorluklarla karşılaşmıştır. Tüm inanç sistemlerinde ve felsefi hareketlerde insanlar karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelebilecek güç ve yeteneğe sahiptirler. Ancak bazı durumlarda karar verme ve davranış kontrolü zor olabilir. Bu noktada birey kendini çıkmazda hisseder ve her geçen gün güç kaybeder. Bireysel terapi hizmeti, bu durumda profesyonel bir bakış açısı gerektiren bir süreç sağlar. Bireysel terapinin ana hedefleri aşağıdaki gibidir:
-Olaylarda ve durumlarda davranış değişiklikleri
-Duygusal zorlukların üstesinden gelme
-Bireyler ve yakın çevreleri arasındaki ilişkileri ve iletişimi koordine etme
-Önemli mantıklı ve dikkatli kararlar ve bireysel özgüvenin restorasyonu
Bireysel Terapi Nasıl Yapılır?
Psikoterapinin en yaygın biçimi olan bireysel terapi, danışanların bireysel çerçevelerde keyfi konuları serbest bırakmasıyla karakterize edilir. Bireysel terapist danışanlarının terapiden ne beklediklerini öğrenir, onları daha iyi tanımak için sorular sorar ve işbirliği ilkelerini içeren bir yol haritası geliştirir. Danışan sorunlarını çözme, iç çatışmaları çözme, duygusal zorlukların üstesinden gelme, günlük sorunları çözme, iletişim sorunlarını çözme, zorluklarla başa çıkma becerilerini geliştirme ve ortadan kaldırma gibi konuları ele alır. Danışanların aktif katılımı ve çabası, sürecin sağlıklı ilerlemesinde çok önemli bir faktördür. Bu terapi türü, karşılaşılan güçlükleri ve sorunları ele almanın yanı sıra, kendini, davranışlarını ve ilişkilerini değiştirmek ve geliştirmek isteyenlere de fayda sağlayabilir.
Bireysel Terapi Faydaları
Bireysel terapi birçok zihinsel, duygusal ve davranışsal sorun için etkili bir tedavidir. Zor yaşam koşullarında bulunan veya daha sağlıklı ve daha işlevsel kişisel alışkanlıklar geliştirmek isteyenler için de faydalıdır. Bireysel tedavi seansları, aşağıdakiler gibi faydalar sağlayabilir:
-Neye ihtiyacınız olduğuna karar vermeden kendinizi daha iyi anlarsınız.
-Duygularla nasıl başa çıkacağınızı öğrenirsiniz.
-Belirtilerin temel nedenini belirlersiniz.
-Başa çıkma stratejileri sağlarsınız.
-Belirtilerle başa çıkabilirsiniz.
-Yaşam tarzı değişikliği sağlayabilirsiniz.