Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Çocuk Terapisi (Pedagog)

WhatsApp Image 2021-09-15 at 17.30.42

Çocuk terapisi nedir sorusu çocuğa sahip olan bireyler için önemlidir. Çocuklar büyüme sürecinde bazı gelişimsel, duygusal ve davranışsal sorunlar yaşayabilirler. Özellikle 3 ila 6 yaşındakilerin bir sorunu olduğunda bunu davranışlarıyla gösterir. Aile, çocuklarda meydana gelen bu anormal davranışları her zaman tespit edemeyebilir. Çocuk psikologlarının, oyun terapistlerinin ve eğitimcilerin devreye girdiği yer burasıdır. Çocuk terapistleri hem çocuklarla hem de ebeveynlerle ilgilenen kişilerdir. Çocukların ruhsal durumu da anne babalarından kaynaklanan duruma göre değişir. Örneğin boşanmış bir çift, çocukta farklı faktörlerin gözlenmesine neden olabilir. Ebeveynler bu konuda temkinli ve normal bulsalar da çocuk psikolojisi, yetişkin psikolojisine göre daha yumuşak olduğu için bu noktada bir uzmandan destek alınması gerekmektedir. Ebeveynlerin çocuklarına yönelik yaptırımları ve mevcut davranışları, çocukların karakterlerini ve olaylara bakış açılarını oluşturacaktır. Bu nedenle çocuk terapistlerinin ebeveynlerle görüşmek istemesi oldukça normal ve uygundur.

Çocuk Terapisine Neden İhtiyaç Duyulur?

Çocukların hassas ve kırılgan doğası genellikle fark edilmez. Yetişkinler çocuklara diğerlerinden daha sert davranabilir. Bir yetişkin, diğer yetişkinlere veya ebeveynlere birbirlerine emir cümleleri kurmazken, bu cümleleri çocuklarda kullanmak son derece normal ve kolaydır. Ancak çocuklar yaşadıkları tüm durumları kendi karakter ve yapılarına ekledikçe ileride büyük sorunlarla karşılaşabilirler. Bu olumsuz çocuk psikolojik durumunu iyileştirmek için bir çocuk terapistinin desteğini aramak çok mantıklı ve olumlu bir adımdır. Çocuk terapisine neden gidilir sorusunun cevabı ise aşağıdaki şekildedir:

  • Gelişim problemleri
  • İçe kapanma ve utangaçlık
  • Çocukluk çağı depresyonu
  • Yaygın gelişimsel bozukluk
  • Uyum ve davranış problemleri
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
  • Geç konuşma
  • Tikler ve takıntılar
  • Ağlama nöbetleri
  • Çocuklarda sosyal fobi
  • Anksiyete
  • Korkular ve kaygılar
  • Uyku problemleri

Çocuk Terapisinde Oyunun Önemi

Çocuk terapisi sürecinde oyun terapisinin önemi büyüktür. Oyun terapisi, çocukların oyuncakları kullanarak veya farklı türde oyunlar oynayarak kendilerini duygusal olarak ifade etmelerini sağlayan bir terapi şeklidir. Bu ifade, çocukların davranışları hakkında kendilerini iyi hissetmelerini ve sorunları olduğunu düşünmelerini sağlayarak bu soruna odaklanmaya çalışır. Bu alanda profesyonel olarak eğitilmiş terapistler, çocuklar için güvenli bir ortam yaratma konusunda uzmandır. Bu sayede çocukların aileleriyle, okulda ya da diğer sosyal ortamlarda hissedemedikleri rahatlığı hissetmelerini sağlayarak daha cesur olmaları sağlanır. Oyun terapisi sırasında, terapistler genellikle çocukların farkında olmasalar bile kendilerini duygusal olarak ifade etmelerini kolaylaştıran oyuncaklar kullanırlar. Bu durum çocuğun oyun oynarken hem hayal gücünü hem de duygularını etkiler ve terapinin kendi kendine akabileceği bir ortam sağlar. Çocukların duygularını doğru anlam yükleme yoluyla ifade etmeleri yetişkinlere göre daha zordur. Bu nedenle oyun terapisine gidenler, oyun oynarken kendi hayatlarının farkında olmasalar bile duygusal olarak maruz kaldıkları içsel çatışmayı ortaya çıkarmaya başlarlar. Bu, biraz daha karmaşık bir yöntem olmasına rağmen, sorularla sorulamayan cevapları keşfetmenin iyi bir yoludur.

Ücretsiz Ön Görüşme
gamdom