Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

AKRAN ZORBALIĞI

AKRAN ZORBALIĞI NEDİR

Akran zorbalığı, çocuk ya da ergenin kendi yaş grubundaki arkadaş veya arkadaşlarına sözel, fiziksel ve davranışsal olarak zarar verici davranışlarda bulunmasıdır. Akran zorbalığı bir kişi tarafından uygulanabileceği gibi grup halinde de bir kişiye uygulanabilir.

Zorba davranış gösteren ve zorbalığa uğrayan çocuk arasında güç eşitsizliği vardır. Genellikle zorba davranışlar uygulayan çocuk; yaşça daha büyük, fiziksel açıdan daha güçlü ya da sosyal olarak daha kalabalık bir gruptan olabilir.

AKRAN ZORBALIĞI TÜRLERİ

SÖZEL ZORBALIK

Sözel ifadeler içeren zorbalık türüdür. En sık görülen zorbalık türüdür. Dalga geçme, kızdırma, korkutma, alay etme, takma isimler takıp küçük düşürme, küfür ve hakaret etme, tehdit etme, incitici sözler söyleme olarak örnek verilebilir.

FİZİKSEL ZORBALIK

Zarar verici fiziksel davranışları içeren zorbalık türüdür. İtme, vurma ya da bir arkadaşına vurdurtma, saçını çekme, tükürme, eşyalarına zarar verme ve izinsiz alma gibi örnek verilebilir. Fiziksel hareketler ile yapılan bir zorbalık türüdür.

Siber Zorbalık

Bir kişi ya da grup tarafından elektronik temelli iletişim araçlarının bir kişiye karşı saldırgan, kasıtlı ve tekrarlı bir biçimde kullanılmasıdır.

Sosyal zorbalık

Sosyal davranışlar içeren zorbalık türüdür. Onunla konuşan kişilerin iletişimde bulunmasını engellemek, oyun oynarken oyuna dahil etmemek dışlamak, çocuk yokmuş gibi davranmak ve onu dışlamak, çocuk ile konuşmamak olarak örnek verilebilir. Yani Sosyal ortamlardan izole olmasına neden olan davranışlardır diyebiliriz.

AKRAN ZORBALIĞINA UĞRAYAN ÇOCUKTA ORTAYA ÇIKAN BELİRTİLER

  • Vücudunda fiziksel yaralanmalar olur.
  • Okula gitmek istemezler ve bahaneler bulurlar.
  • Okula karşı korku ya da nefret söylemlerinde bulunurlar.
  • Beslenmede problem yaşarlar.
  • Depresif davranışlarda bulunurlar.
  • Öz güvende bir düşüş yaşarlar.
  • Evden çıkmak istemezler.
  • Sınıfta kimseyle konuşmak istemezler.
  • Okul başarısında düşme görülür.
  • Derslerine odaklanmada zorluk çekerler.
  • Kendisine ait okul eşyalarında ve kıyafetlerinde eksiklik, yırtılma gibi durumlar yaşanabilir.

AKRAN ZORBALIĞI ILE NASIL BAŞ EDİLİR?

  • Akran zorbalığına uğrayan çocuklar bu durumu kolay kolay aileleri ile paylaşmazlar. Yaşadığı zorbalığı paylaşmak istemeyebilir, utanabilir ve kendilerini suçlayabilirler. Bu yüzden çocuklar iletişim halinde olmak ve çocuğu gözlemlemek önemlidir.

“Sana bunu yapmalarına neden izin

veriyorsun?”,

“Sonra sen ne yaptın ve ne dedin?”gibi sorgulayıcı cümlelerden uzak durun.

  • Çocuğunuzun anlatmış olduğu bu durum karşısında hızlı çözüm bulma

(“Ben o çocukla konuşurum, annesini ararım hallederim”) yoluna gitmek bir yarar sağlamayacaktır.

  • Kendi başına çözmesi için çocuğunuzu yalnız bırakmayın!

AKRAN ZORBALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLMELİ

Bu durum mutlaka çocukların ebeveynleri ile paylaşılmalıdır. Okuldaki yetkililerin akran zorbalığını gördükleri yerde mağdur olan çocuğun kendisinin baş etmesinin beklenmemesi, müdahale etmeleri, suçlayıcı bir tutumdan uzak meseleyi tüm yönleriyle anlamaya çalışmaları çok önemlidir.

Okuldaki yetkililerin zorbalığı gördükleri durumlarda mağdurun kendisinin baş etmesinin beklenmemesi, müdahale etmeleri ve suçlayıcı bir tutumdan uzak kalarak meseleyi tüm yönleriyle anlamaya çalışmaları önemlidir.

Raziye Sarı

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x