İnsanın dengesiz bir şekilde kaygılanması sosyal hayatını dengesizleştirir. İş hayatında aşırı kaygılı kişiler belli bir noktaya ulaşamaz. Kaygılanmak normaldir ancak aşırı bir şekilde kaygılanmak kişide ruhsal rahatsızlığa neden olur. Anksiyete bozukluğu tedavisinde ilk aşama ‘kişinin hastalığını kabullenmesi ve tedaviyi kabul etmesi’ dir.
Tedavide kişinin hastalığını kabullenmesi ve tedavi yollarını araması ilk önemli şarttır. Bu önemli şartın yerine getirilmesi durumunda psikolog tedavisi uygulanabilir. Psikolog tedavisinde hastanın istekli olması ve terapide yardımcı olması tedavi yönteminin tespitinde önemlidir.
Kişisel anlamda meydana gelen kaygı bozukluğu, çevredeki insanları etkiler. Ailede bir bireyin, özellikle büyüklerden birinde kaygı bozukluğu var ise bu durumda küçük çocuklarda da bu bozukluk meydana gelir. Anne veya babanın kaygısal davranışları doğrudan çocuğa geçer. Bu geçiş genetik olabildiği gibi taklit şeklinde de gerçekleşebilir.
Anksiyete Bozukluğu Ve Nedenleri
Ruhsal anlamda kişinin kaygısal anlamda dengesizleşmesi anksiyete bozukluğunun en önemli nedenidir. İflaslar, boşanmalar, kazalar ve kaçırılma olayları kişide kaygı bozukluğu oluşturur. Ayrıca sosyal anlamda meydana gelen ‘güvensiz ortam’ kaygının artmasına ve dengesizleşmesine sebebiyet verir.
Sosyal nedenlerin yanı sıra aynı zamanda genetik sebepler de kaygı bozukluğunda önemli rol oynar. Anne veya babada görülen anksiyete bozukluğu çocuğa sirayet eder. Psikolog tedavi yöntemlerinde kaygı oluşumuna neden olan olay tespit edilir ve etkisi azaltılır. Psikiyatri ise ilaç tedavisi önerir. İlaç veya terapi tedavi yöntemi uzman bilir kişi tarafından belirlenir. Anksiyete tedavisinde genellikle davranışı olumsuz etkileyen olaylar tetikleyici rol oynar. Seyredilen ve etkisinde kalınan bir film, günlük haberler veya yaşanan ciddi olaylar kişide kaygı dengesini bozabilir. Kaygının artması durumunda da panik atak oluşumu meydana gelebilir. Bu nedenle kişinin tedavi sürecini kısa süre zarfında başlatması gerekir.
Kaygı Bozukluğu Belirtileri
Kaygı bozukluğu yani anksiyete bozukluğu belli başlı belirtilerle kendini gösterir. Kişide anksiyete bozukluğu bazı belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler şu şekildedir:
- Kişinin her olayda aşırı kaygılanması en belirgin belirtiler arasında gösterilebilir.
- Her an için kötü bir şeylerin olacağını düşünme hastalığın en önemli özelliğidir. Bu düşüncenin sürekli olması durumunda durum daha da ağır hale gelebilir.
- Güncel olaylardan hızlı bir şekilde etkilenme ve o olaylarla ilgili kaygıda aşırıya gitme.
- Ağır vakalarda ise durum daha kötüdür. Bu vakalarda kişi artık olmuş olayları bırakır ve zihninden senaryo üretmeye başlar. Bu senaryo üzerinden üzüntüye ve kaygıya kapılır.
- Sosyal ve günlük hayatta uyumsuzluk ön plandadır. Genellikle iş dünyasında da bu kişiler başarılı olamaz. Kaygı bozukluğu sosyalleşmenin önünde bir engeldir.
- Cesaret isteyen hiçbir işe girmezler ve her zaman geri dururlar.
Anksiyete Bozukluğu Tedavisi
Kişinin ruhsal anlamda düşüncelerini olumsuz yönde etkileyen olaylar kişide kaygı bozukluğuna neden olur. Bu rahatsızlığın tedavi edilebilmesi için öncelikle kişinin tedaviyi kabul etmesi gerekir. İlk aşamada kişinin ruhsal yapısını bozan etkenlerin tespit edilmesi gerekir. Bazı hastalarda kaygının merkezi TV haberleridir. Haber seyrettikçe kaygısal anlamda dengesiz davranışlar artar. Kaygı bozukluğu tedirginliğin artması ve dengesizleşmesi ile birlikte ortaya çıkar.
Psikolog tedavisinde karşılıklı diyalog şeklinde cereyan eden terapi yönteminde kişiyi kaygıya sürükleyen olaylar tespit edilir. Bu olaylar kişinin zihninde her zaman canlıdır ve her an için yeniden ‘meydana gelecekmiş’ zannedilir. Bu durum kişinin ruhsal yapısını tam anlamı ile bozar.
Ruhsal anlamda rahat edebilmek için rahatsızlık veren olayların zihinden çıkarılması gerekir. Bu işlem için öncelikle olayın tespiti önemlidir. Psikolog bu olayı kolaylıkla tespit eder ve etkisini ortadan kaldırmak için özel yöntem oluşturur.