Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Güven Eksikliğinin Ardındaki 5 Neden 

Kimseye güvenmediğinizi düşünüyorsanız, büyük olasılıkla güven sorunlarınız var demektir. Başkalarına güvenemeyeceğinize inanmak, en çok değer verdiğiniz insanlarla aranızdaki bağları zedeler, bu da öz saygınıza ve kişisel yaşamınıza zarar verir. Peki güvensizlik neden ortaya çıkıyor ve bu konuda ne yapabiliriz?

Güven Eksikliğinin Belirtileri

Başkalarına güvenmeyen insanlar, arkadaşlarının, ailesinin ve partnerlerinin tutumları veya sözleri hakkında şüphe duyar. Bu, aşağıdaki tutumları veya düşünceleri tetikleyebilir:

  • Negatife odaklanmak: Başkalarıyla daha sağlıklı ilişkilere sahip olan insanlar, etraflarındakilerin pozitif yönlerini görme eğilimindedir. Tersine, başkalarına güvenmeyenlerin olumsuza odaklanması muhtemeldir. Yakınınızdaki kişilerle konuşurken kendinizi en kötüsünü düşünürken bulursanız, bu güven sorunlarınız olduğunun bir işareti olabilir.
  • Samimiyetten kaçınmak: Kendimiz hakkında mahrem şeyler söylediğimizde savunmasız görünürüz. Bu nedenle, insanlara güvenemeyeceğinizi düşünüyorsanız, ne pahasına olursa olsun bu güvenlik açığından kaçınmanız normaldir. Bu nedenle, yakınlık korkusu, başkalarına güven eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.
  • Kin beslemek: Kin beslemenizin sebebi başkalarının neden olduğu incinmeyi unutmamanızdan kaynaklanabilir. Başka bir deyişle, bu kişiyi bir daha asla affetmemeniz veya ona güvenmemeniz olasıdır.
  • Gerçekten ne düşündüğünüzü dile getirmemek: iç dünyamızı paylaşmak karşılıklı güven gerektirir. Bu nedenle, duygularınızı veya düşüncelerinizi bastırma eğilimindeyseniz, bunun nedeni büyük olasılıkla başkalarına olan güven eksikliğidir.
  • Bağlanmaktan kaçınmak: Başka insanlara bağlanmayı zor buluyorsanız, bu, başkalarına olan inancınızı kaybetme eğiliminde olduğunuzun bir işareti olabilir. Bunun nedeni, güven eksikliğinin insanların kendilerini savunmasız hissettiren şeylerden ne pahasına olursa olsun kaçınmalarına neden olmasıdır.
  • Yalnızlık: Bu ihtiyacın temel nedeni, kişinin başkaları tarafından hayal kırıklığına uğramaktan kaçınmaya çalışmasıdır.
  • Terk edilme korkusu: Başkaları tarafından reddedilme korkusuyla yaşamak, güven eksikliğinin işaretidir. Bu korku, her zaman en kötü durumun olacağına inanma eğiliminde olduğunuzda kendini gösterebilir.

Bunlar, çevrenizdeki hiç kimseye güvenmediğinizi gösteren bazı işaretlerdir. Bu sorunlarla karşılaştığınızda, bunun nedenlerini ele almak ve profesyonel bir psikologla birlikte çözmeye çalışmak önemlidir.

Neden Kimseye Güvenmiyorum?

Güven eksikliği genellikle sosyal deneyimlerden kaynaklanır. Bu nedenle, hayattaki erken ilişkiler, aile ve arkadaşlar, insanların başkalarına güvenmemelerinin nedenlerinden bazıları olabilir. Bunun ışığında, insanlara güvenmekte güçlük çekmenin başlıca nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Erken Çocukluk Deneyimleri: Çocuklar, ebeveynleri ve onlara en yakın kişilerle ilişkileri keşfettikçe, güven oluşmaya başlar. Destekleyici ve güvenilir aile ve arkadaşlarla büyüyen bireylerin, yetişkinlikte başkalarına güvenme olasılığı daha yüksek olabilir. Başka bir deyişle, hayatımızdaki önemli insanlar başkalarına olan güvenimizi etkileyebilir.
  • Reddedilme veya Zorbalık Deneyimi: Zorbalık veya sosyal olarak reddedilme, hem çocuklukta hem de yetişkinlikte güven sorunlarına katkıda bulunabilir. Etrafınızdakiler tarafından tekrar tekrar incitilirseniz, bu başkalarına olan güveninizi sarsabilecek bir deneyim olabilir.
  • Travmatik İlişkiler: Bir kişi güvenilmez insanlarla ilişki yaşamışsa veya onlara çeşitli şekillerde ihanet etmişse, bu da güven eksikliğine yol açabilir.
  • Psikolojik Bozukluklar: Depresyon, anksiyete, düşük öz saygı veya travma sonrası stres bozukluğu gibi bir rahatsızlıktan muzdarip olmak, bize yardım eden insanlara bile güvenmememize yol açabilir.
  • Kişilik: Bazı kişilik özellikleri, başkalarına güven eksikliğine katkıda bulunabilir. Örneğin, daha nevrotik olma eğiliminde olan insanların güvenme olasılığı daha düşüktür.

İnsanlara Nasıl Tekrar Güvenilir?

Başkalarına güvenmekte zorlanıyorsanız, nasıl daha iyi ilişkiler kuracağınızı öğrenmenize yardımcı olabilecek birkaç strateji vardır:

  • Küçük başlayın: Güven genellikle aşamalı bir şeydir, yani küçük adımlarla gelişme eğilimindedir. Birisi size sadık olduğunu veya ona en ufak bir güven duyduğunuzda sizi incitmediğini gösterdiğinde, daha fazlasını paylaşmak için daha rahat hissedebilirsiniz.
  • Olumlu kalın: Arkadaşınızla birlikteyken olumsuzluklara odaklanmak yerine daha iyimser olmaya çalışın. Yani, başkalarıyla etkileşim kurarken açık ve olumlu bir zihniyete sahip olun.
  • Fikrinizi söylemeyi öğrenin: Duygularınızı ve düşüncelerinizi saklama eğilimi sizi başkalarına karşı güvensiz yapabilir. Artık geri çekilmeyerek, başkalarına kendilerini açıklama ve durumları onların bakış açısından görme fırsatı verin.
  • Bir terapistle konuşmak: Güven eksikliği, başkalarıyla ve kişisel olarak nasıl ilişki kurduğunuzu etkiliyorsa, bir terapistle konuşmak sorunun kökenini analiz etmenize yardımcı olacaktır.

İnsanlara güvenmemek, ilişki kurma yeteneğinizi etkileyebilir. Güven seviyelerimizin sosyal deneyimler arasında dalgalanması normal olsa da, sürekli bir güvensizlik, daha ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu gösterebilir. Geçmişin, seninle olmayı gerçekten hak eden insanlara güvenmeni engellemesine izin verme.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x