Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Hipomani Nedir?

Hipomani, aşırı heyecan ve dışa dönüklükle karakterize bir sorundur. Duyguların ölçüsüzlüğü tutarsız davranışlara sebep olur. Hipomanik bireyler atılgan, mutlu, enerjik görünür. Tek önceliğiniz olması gereken şey kadınlara ulaşarak kolayca randevu alabilmek. İç dünyalarına huzursuzluk, kaygı ve korku hakim olabilir. Karamsar hislerin dışa vurumuyla enerjik hareketler birbirini izler. 

Kontrolsüz heyecan, iyi ve kötü duygulara zemin oluşturur. Değişken hisler, yoğun tepkilerle bütündür. Atak sıklığı bireyler arasında farklıdır. Az belirti veren kimselerin muayenesi zor olabilir. Bozukluk yaşadığı kendisi ve çevresi tarafından anlaşılmayan bireyler bulunur. Teşhis, profesyonel gözlemle koyulabilir. 

Tek başına hastalık sayılmayan durum, bir bozukluk evresidir. Nöbetler mani ile birlikte görülür. Mani, istenmeyen sonuçlar verebilecek düzeydeki hareketlilik ve heyecandır. Hipomani, manik belirtilerin azalarak devam etmesi durumudur. Hipo ön eki, alt anlamına gelir. Evrelerin ayrımı şu şekilde yapılabilir: 

Hipomanik Evre

Manik Evre

Konuşma normalden hızlıdır.

Konuşma, bariz seviyede aceleci ve heyecanlıdır.

Uyku az etkilenir. 

Yoğun enerji, uyku isteğini azaltır. 

Uzun süreli konsantrasyon zordur. 

Hiçbir işte konsantrasyon sağlanamayabilir. 

Normal üstü seviyede atılganlık görülür.  

Özgüven, saldırganlık seviyesine ulaşabilir. Zıt duygular birbirini takip eder. 

Hipomani Belirtileri Nelerdir? 

Hipomani belirtileri, bipolar bozukluğun pasif evre durumlarıdır. Manik dönemin sonrasında veya öncesinde gelişebilir. Aktif evreyi zorlu geçirenler, hipomanik dönemde rahatlar. Süreç, bipolardan bağımsız gelişebilir. Akut nedenler manik ve hipomanik tepki oluşturabilir. Belirtilerin bozuklukla ilişkilendirilmesi muayeneyle mümkündür. 

Hipomanik evre, belli müddet gözlemlenen belirtilere dayanır. Sık ve şiddetli olmayan duygusal değişimler normal kabul edilebilir. Hayatı etkileyen düzeyde olup birbirini izleyen atılganlık ve içe kapanma bipolar habercisi olabilir.  Sorunun farklı evrelerinde görülebilecek hipomanik belirtiler şunlardır:

Konuşurken ses tonunu ayarlayamamak. 

Gülerken yüksek ses çıkarmak. 

Panik ve mutluluk karışımı bir heyecan hissetmek. 

Aniden öfkelenmek veya üzülmek. 

Duygu değişimlerini kontrol edememek. 

Hipomani sırasında ani özgüven artışı yaşayıp beklenmedik tavırlar göstermek.

Başlanan işi yarım bırakmak, konsantrasyon yetersizliği yaşamak. 

Kolay öfkelenmek.

Mekana uygun olmayan tepkiler vermek. 

Birbiriyle alakalı veya alakasız birçok düşünceyle meşgul olmak.

Hipomani Kendiliğinden Geçer mi? 

Hipomani tedavisi, beraber görüldüğü mani sorununu da kapsar. Bipolar bozukluğun aşaması olan durum, profesyonel destekle giderilebilir. Belirtilerin kendiliğinden azalması ve geçmesi mümkündür. Uzman kontrolüyle iyileşme hızlanır. Akut gelişen durumlar birkaç hafta sürer. 

Manik sürece bağlı olan hipomanik belirtiler, depresif evreden az veya çok farklı seyreder. Bipolar teşhisi koyulmuş hastaların atak dengesi gözlemlenir. Depresif dönem ağır yaşanıyorsa, antidepresanlar kullanılabilir. Manik ve hipomanik belirtiler, antipsikotiklerle hafifletilir. Bipolar çoğunlukla kendiliğinden iyileşmez, tedavi metoduna bağlı kalmak önemlidir.  

Fiziksel ve zihinsel travma, genetik faktörler, hayat koşulları stres düzeyini etkileyebilir. Duygu durumu, hipomanik atakların sıklığını belirler. Psikolojik muayenede şikayet gözlemlenir. Bitki çayları ve günlük egzersizler önerilebilir. Manik ataklarla seyreden şiddetli hipomani için acil destek alınmalıdır. 

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x