Aniden gelişen panik durumunun insanda oluşturduğu şiddetli korku panik atak olarak isimlendirilir. Korku ve kaygının dengesizleşmesiyle oluşan bu rahatsızlık anksiyete bozukluğu olarak da isimlendirilir. Kaygı, endişe ve korku herkeste vardır ancak bu korku dengesizleşirse bu durumda panik atak oluşur. Anksiyete kaygı bozukluğudur, panik atak ise kaygı bozukluğunun meydana getirdiği sonuçtur. Kaygı bozukluğunun tedavisi bu kategoride değerlendirildiği zaman ilerleyen safhalarda daha önemli bir hal almaktadır.
Panik atak olan kişide kaygı, korku ve panik durumu her an için gerçekleşir. En küçük kaygı durumunda kişide hızlı bir şekilde gelişen panik durumu ciddi ruhsal problem haline gelir. Sürekli öleceğini sanan veya her zaman bir şeyler olacağını sanan kişi panik atak olmuştur. Ruhsal anlamda rahat edemeyen bu kişiler, aynı zamanda çevresini de olumsuz bir şekilde etkilemeye başlar. Sosyal hayatta, iş hayatında ve eğitim hayatında ruhsal rahatsızlıklar ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Erken teşhis her zaman önemlidir.
Panik Atak Ve Nedenleri
Gençlerde panik durumu daha fazladır ve özellikle çocuklarda korku daha fazladır. Çocukların ruhsal yapısı narindir ve bu nedenle olumsuz durumlarda en çok etkilenen çocuklardır. Çocuklarda meydana gelen panik durumunun tedavisi erken teşhis ile mümkündür. Yaş ilerledikçe tedavi daha zor bir dönemece girer.
Çocuklardaki panik durumunun ortadan kaldırılması için öncelikle panik durumuna neden olan etkenin keşfedilmesi gerekir. Özellikle ailede anksiyete bozukluğuna sahip kişilerin bulunması ‘panik atak’ rahatsızlığının en önemli nedenidir. Bu nedenle tedavide aile bireyleri tek tek değerlendirilir.
Rahatsızlıkların her zaman için bir nedeni vardır ve panik atak rahatsızlığının da belli başlı nedenleri vardır. En önemli nedeni ise genetik nedenlerdir. Telaşlı, kaygılı ve ruhsal anlamda sürekli korkan bir ebeveynden doğan bir çocuk doğal olarak kaygılı olacaktır. Kaygı psikolog terapisiyle tedavi edilebilir.
Panik Atak Ve Belirtileri
Her panikleyen kişi panik atak olmayabilir ve kişinin panik atak olup olmadığını anlamak için bazı belirtilerin göz önüne alınması gerekir. Bu belirtiler var ise büyük ihtimalle kişi panik ataktır. Panik atak olanlarda görülen belirtiler şu şekildedir:
- Birden bire WC ihtiyacının belirmesi, ateşlenme ve baş dönmesi.
- Bayılma, boğulacak gibi olma, dehşet ve korku hissi belli başlı belirtilerdir.
- Göğüs ağrısı, ağzın kuruması, göğüs ağrısı, kalbin hızlı atması ve mide bulantısı gibi belirtiler de görülmektedir.
- Karıncalanma, üşüme, vücutta uyuşma, terleme ve vücudun her hangi bir kısmının kopuk olduğunu zannetme gibi durumlar panik atak belirtileri arasındadır.
Belirtilerden en az dört tanesi var ise panik atak, dörtten az var ise ‘kısıtlı panik atak’ teşhisi konur. Panik durumunun uzaması da hastalığın ilerlediğini gösterir.
Bazı hastalarda bu belirtiler haftada birkaç kez görülürken, bazı hastalarda ise aylık görülebilir. Bu durum hastalığın derecesini gösterir ve belirtilerin sık olması durumunda takip gerekebilir. Ani kalp krizi ve bayılma gibi bedensel hastalığa neden olan panik atağın tedavisi mümkündür. Tansiyon ve kalp hastalığa neden olan panik atak nefes darlığı ve benzeri üst solunum yolları için de tehdit oluşturur.
Panik Atak Tanısı
Psikolojik rahatsızlıklarda ilaçlı tedavi psikiyatri, özel terapi tedavisi ise psikolog kategorisinde gerçekleştirilir. Muayene işlemlerinde tıbbi geçmişin yanı sıra psikolog terapisi ile ruhsal dengeyi rahatsız eden olayların teşhis edilmesi de önemlidir. Laboratuvar testlerinin yanı sıra yapılan terapi işlemleriyle hastalık teşhis işlemi gerçekleştirilir.
Kalp bölümünden EKG, troid testi, hormonal testler ve kant testleri, kişinin rahatsızlığının neden kaynaklandığını belirtmektedir. Kişide yapılan özel testler teşhis için önemlidir.
Panik Atak Tedavisi
Doktor tedavisinin gerektiği bu rahatsızlıkta tedavinin ihmal edilmemesi gerekir. Tedavide geç kalınması durumunda hastalık bedensel anlamda farklı problemleri beraberinde getirecektir. Bu nedenle panik atak olan kişinin en kısa sürede doktora gitmesi gerekir.
Muayene işlemi esnasında gerekli tahlillerin yapılması gerekir. Belirtilerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesinin ardından doktor teşhis koyar ve teşhis sonrasında tedavi programı hakkında bilgi verilir.
Çalışma ortamı, aile bireylerinin durumu, ekonomik durum ve yaşadığı çevrenin özellikleri tedavinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesinde etkili rol oynar.
İlaç tedavisi tıp dünyasında psikiyatri tarafından gerçekleştirilir. Psikolog tedavisi ise daha çok olayların oluşturduğu olumsuz durum irdelenmektedir. Ölüm, kaza, hastalık ve iflas gibi insan ruhunu ciddi anlamda etkileyen olaylar psikolog tarafından tespit edilir ve tedavi yöntemi oluşturulur. Psikolojik anlamda rahatlamak isteyen kişi öncelikle kendi psikolojisini kendisi ölçmelidir.
Atağın başlaması ile başlayan derin nefes alma ve verme, bazı terapi yöntemleriyle engellenebilir. Psikolog bu yönde özel bir program oluşturur ve atağın başlaması ile birlikte hastanın ne yapması gerektiğini belirler.
Panik Atak Sırasında Yapılması Gerekenler
Ani gelişen ve bir anda insanlarda telaş meydana getiren panik atak, insan ruh sağlığını olumsuz etkileyen bir durumdur. Panik atağın meydana gelmesi ile birlikte bazı konulara dikkat edilmesi gerekir. Paniğin başlaması durumunda ne yapılmalıdır?
- Atağın başlaması ile birlikte kişi sakinliğini korumalıdır. Atağı engellemeye çalışmak yanlıştır.
- Panik atak krizi geçiren kişi yerinde kalmalıdır ve başka bir yere taşınmamalıdır.
- Sakinleştirmek için olumlu bir tavır sergileyin.
- Atağın geçeceğini hatırlatın ve derin nefes almasını tavsiye edin. Nefesin yavaş yavaş ve derin bir şekilde alınmasını sağlayın.
Panik atakla birlikte hastanın bayılması veya kalp krizi geçirmesi an meselesidir. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık kurumuna haber verilmelidir.
Hastanın yapması gereken bazı önemli şeyler vardır. Konu ile ilgili kitaplar okumak, ruhu rahatlatan yöntemleri denemek, spor yapmak, gezmek ve sağlıklı beslenmek faydalıdır. Beyni etkileyen şeker ve benzeri gıdalar, kola, cips ve alkol gibi zararlı gıdalar tüketilmemelidir.