Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Agorafobi Nedir?

Agorafobi bireylerde alan korkusu şeklinde görülen bir psikolojik rahatsızlık türüdür. Bireyler genel olarak alan korkusu yaşadıklarından dolayı evden dışarı adımını dahi atamamaktadır. Bireyler metro, otobüs yani toplu taşıma araçlarına bindiklerinde insanların kendilerine baktıklarını düşünerek kendilerini değişik bir psikoloji içine sokmaktadırlar.

 Bu yüzdende dışarı çıkmadıkları için kendilerini kötü hissederler. Yanlarında bireylerle gezecek birileri olduğunda mutlaka daha rahat ve daha iyi hissedeceklerdir. Bireylerin bu durumdan kurtulabilmeleri için çaba göstermeleri gerekmektedir. Bireylerde agorafobiden dolayı konuşurken gerilme, göz teması kuramama gibi durumlar görülmektedir. Agorafobi anksiyete bozukluğu türlerinden biri şeklinde görülmektedir. 

Agorafobi Bozukluğu Belirtileri

Diğer her hastalıkta belirtilerin görülebildiği gibi bireylerde de psikolojik rahatsızlıklarda da belirtiler görülebilmektedir. Agorafobinin belirtilerine bakacak olur isek eğer, bireylerde genel olarak bir korku ve huzursuzluk durumları görülebilmektedir. Bireylerde konuşurken sesin titremesi, insanlarla göz teması kuramaması ve son olarak ise insanların kendisi hakkında ne dediğini çok takıp düşünmesi agorafobi belirtileri arasında sayılabilir. Aynı zamanda da bireylerin aşırı gergin, sinirli olması durumu agorafobi belirtileri arasında sayılabilir. Sürekli olarak düşünme, bunalım geçirme ve uyku sorunları ile boğuşma gibi durumlar bireylerde çoğunlukla görülebilen belirtiler arasındadır.

Agorafobiye Ne Neden Olabilir?

Agorafobi psikolojik bir rahatsızlık olduğu için genel olarak bireylerin çoğunluğunda görülmesi normal bir davranış olarak gözükür. Bireyler genel manada alan korkusu yaşamaktadırlar. Bu yaşadıkları alan korkusu yüzünden de dışarı çıkamamaktadırlar. Bu sebepten dolayı da agorafobiye yakalanan bireylerin genel olarak agorafobiye sebep olan faktörleri bulup tedavi olması gerekmektedir.

 Bireylerin agorafobiye neden olmasına sebep olan faktörlere baktığımız zaman bireylerin küçükken yaşadığı bir olay agorafobiye neden olmuş olabilir. Bireylerin küçükken aile tarafından sürekli olarak bastırılma duygusundan dolayı ya da bireyin küçükken her şeye karşın aşırı korumacı olarak büyütülmesi onun bazı olaylara karşı verdikleri tepki bu yüzden farklı olarak görülebilmektedir.  Bireylerin küçükken yaşamış olduğu olaylar bireylerde travma oluşturmuş olabilir. Bu da agorafobiye neden olmuş olabilir. 

Bireylerin küçükken tacize ya da tecavüze uğramış olması da agorafobiye neden olduğu için de o olayı tekrar yaşayabileceğini düşündüğünden dolayı alan korkusu oluşarak bireyin evden dışarı çıkmasını engellemektedir.

Agorafobinin Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Agorafobi bir alan korkusu olduğundan dolayı da bireylerin dışarı çıkmasına kadar engel olabilmektedir. Bireylerin agorafobisi yani alan korkusu ileri bir düzeye gidiyor ise eğer bireyin psikiyatri aracılığıyla mutlaka ilaç tedavisi görmesi gerekmektedir. Bireyler psikiyatri aracılığıyla alınan ilaçlar sayesinde daha çok kendine gelerek bu yaşadıkları alan korkusunu yenebilirler. Bu sayede yavaş yavaş bu durumu aşarak kendince yaşadığı sorunları unutabilir. Eğer agorafobi çok ileri bir düzeyde değilse bile psikolog aracılığıyla konuşma terapisi ya da psikoterapi uygulanmaktadır. O yüzden de agorafobide bireyde neden olan faktörlere bakılması gerekmektedir. 

Altında yatan sebeplerde bireyin daha önce neler yaşandığına bakıldığı takdirde bu faktörler tedavi aşamasında çok önemlidir. Bireylerin tedaviyi kabul etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde psikolog ne yaparsa yapsın bireye bir faydası bulunmayacaktır. Bireyin tedavi olmayı kabul ettikten sonra ise iyileşmeyi kabul etmesi gerekmektedir. Bu sebeple de bireyin iradesi çok önemli noktadadır. Birey iyileşmeyi kabul ettikten sonra düzenli bir şekilde uygulanan psikoterapi ile birlikte birey yavaş yavaş kendine gelecektir. 

Birey eğer iyileşmeyi kabul etmiyorsa bile bireyin bu psikolojik rahatsızlığı kabul etmesi ve de bu hastalıkla yaşamayı öğrenmesi gerekmektedir. Hastalıkla mücadele edip gereken çabayı göstermesi gerekmektedir. İyileşmesi de verdiği çabaya göre değişiklik gösterecektir.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x