Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

AGORAFOBİDE BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ

  • Agorafobi hastalarını tedavi etmek için de kullanılan en yaygın terapi yöntemidir. BDT, agorafobi ile ilişkili çarpık hisleri ve görüşleri anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, çarpık düşünceleri sağlıklı düşüncelerle değiştirerek stresli durumlarda nasıl çalışacağınızı öğretebilir ve hayatınızda kontrol duygusunu yeniden kazanmanıza izin verir.
  • Korkulan durumlarla başa çıkma becerilerini geliştirme: BDT, bireye korktuğu durumlarla nasıl başa çıkabileceğini öğretir.
  • Yanlış inançları sorgulama: BDT, bireyin korkularını besleyen yanlış inançlarını sorgulamasına yardımcı olur. Örneğin, «Dışarı çıktığımda başıma bir şey gelecek.» inancını sorgulamak gibi.
  • Maruz kalma tedavisi de korkularınızın üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Bu tür terapide, korktuğunuz durumlara veya yerlere yavaşça ve kademeli bir şekilde maruz bırakılırsınız. Bu, korkunuzun zamanla azalmasına yardımcı olur.
  • BDT, agorafobi semptomlarını yönetmede etkili bir araçtır. Terapi genellikle bir terapist rehberliğinde gelişir ancak bazı durumlarda bireysel çalışmalarla ve online kaynaklarla da desteklenebilir

DAVRANIŞÇI EKOLÜN MARUZ BIRAKMA TEKNİĞİ KULLANIMI:

Bu teknik, korkulan durum veya yerlere maruz kalmayı içerir. Maruz bırakma teknikleri ile hasta korktuğu ve kaçındığı durum ve ortamlarla aşamalı olarak karşı karşıya getirilir ve anksiyetesi azalana kadar yakınları ya da doktorunun desteği ile anksiyetesi ile kalması sağlanır. Örneğin, kişinin ihtiyaçlarını temin edebilmesi için kimsenin ona yardımda bulunmaması ve bu sayede markete çıkmak zorunda bırakılmasıdır. Terapist, kişiyi yavaş yavaş kalabalık yerlere gitmeye teşvik eder. Örneğin, başlangıçta belki sadece evin etrafında dolaşmakla başlanabilir ve zamanla daha fazla alana gitmek hedeflenebilir. Bu süreçte kişi, korkularını tanıma ve onlarla baş edebilmek ve stratejiler geliştirmek için destek alır.

  • Bilişsel yeniden yapılandırma ile hastanın irrasyonel ve fonksiyonelliğini bozan düşünceleri üzerine çalışılarak felaketleştirme yapmak yerine alternatif düşünceler oluşturmasına yardımcı olunur. Tüm bu yöntemlerle beraber hastanın panik atakları sırasında rahatlamasını sağlayacak gevşeme teknikleri öğretilir.

GEVŞEME EGZERSİZLERİ:

  • Gevşeme egzersizlerinin amacı vücudun doğal yollardan, parasempatik sinir sistemine geçişini kolaylaştırmak, fiziksel olarak rahatlamak,  sonrasında da zihinsel rahatlamayı sağlamaktır. Gevşeme egzersizleri, vücudumuzun korku, heyecan, endişe gibi hislerinin , çarpıntı, kasılma gibi fonksiyonlarının yavaşlamasında, düşünce içeriğinin ağırlaşmasında yararlanılan etkili bir yöntemdir. Panik anında, agorafobi tedavisinde ve stresle mücadelede yardımcı olarak kullanılabilir. Başlangıçta kişinin beklenti düzeyinin yüksek tutulmaması gerekir. Çünkü egzersizler yapıldıkça etkinlik düzeyi artar. Uygulama oranında pratiklik gelişir. Kişi kendi kendine rahatlamayı yakalar, daha doğrusu öğrenir.
  • Kısaca bahsetmek gerekirse merkezi sinir sisteminin başlıca iki fonksiyonu vardır. Sempatik sistem, heyecansal faaliyetlerin oluştuğu, vücuda enerji veren biyokimyasal ve hormonal salınımların olduğu kısımdır. Panik ve stres anında aşırı etkinleşir.  Merkezi sinir sisteminin diğer işlevi ise parasempatik sistemdir. Burada  sempatik sistemin oluşturduğu heyecansal reaksiyonların tersi gerçekleşir. Burası vücudun  rahatlama, gevşeme dönemine girmesi için gerekli olan bio-kimyasalların oluştuğu  süreçtir.
  • Önce gevşeme egzersizi için rahat bir pozisyon almalıdır.
  • Sessiz, sakin, iyi havalandırılmış, ısısı ayarlanmış bir oda hazırlanır.
  • Kişinin üzerinde rahat edebileceği kıyafetler olması iyi olur.
  • Beli sıkan bir kemer ya da boynu sıkan bir kravat gevşemeyi engelleyecektir.
  • Dinlendirici bir müzik açılabilir.
  • Gevşeme egzersizleri için önerilen zamanlar, sabah güne başlamadan önce, öğle yemeğinden sonra ve gece yatmadan öncedir.

Bu şekilde olmak üzere günde üç defa yapılması uygundur. Gece yatmadan önce yapılan gevşeme egzersizi uykuya dalmayı kolaylaştırır ve iyi bir uykuyu getirir.

 

Sena KARACA  Esra Nur YILMAZ

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x