Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri

bipolar bozukluk

Bipolar bozukluk, günümüzde manik-depresif olarak da bilinen genelleşmiş bir ruhsal bozukluktur. Genel olarak, bu durum kişinin iki farklı manik ve depresif dönem arasında gidip geldiği bir hastalıktır. Kişi bir süre normal hissederken, bir süre sonra mani dönemi ve depresyon dönemi yaşar. Bu ruh halleri aralıksız devam eder ve kişinin hayatı büyük ölçüde olumsuz etkilenir. İlerlemiş bipolar bozukluk teşhisi konan bazı kişiler diğerlerinden daha sık ve ağır dönemlere sahip olabilir. Bunun iş hayatı, arkadaşlar, aile ve özel ilişkiler üzerinde etkisi olabilir. Bipolar bozukluğu olan kişiler, halüsinasyonlar, görme, işitme veya koku alma gibi garip duyumlar yaşayabilirler. Diğer insanların mantıksız bulduğu şeylere de inanabilirler. Bu semptom türü tıbbi olarak psikoz veya psikotik epizod olarak bilinir.

Bipolar Bozukluk Nedenleri

Bipolar bozukluk nedenleri, tek bir şekilde karşınıza çıkmaz. Araştırmalara göre, bu hastalık birçok faktörün birleşiminden ortaya çıkar. Genelde genetik geçişli bir hastalıktır ve ailede başka bipolar olgular da görülür. Bipolar hastaların birinci derece akrabalarının hastalığa yakalanma riski yüksektir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi bipolar hastalığa neden olan tek bir gen yoktur. Birden fazla gen, bir kişiyi bu hastalığı geliştirme riskine sokar. Bunun yanı sıra nörotransmitter dengesizlikleri de bipolar bozukluk dahil olmak üzere birçok zihinsel bozukluğun nedenidir. Ayrıca hormonal dengesizlikler bu duruma neden olabilir veya tetikleyebilir.

Bipolar Bozukluk Teşhisi

Doğru teşhis ve tedavi, bu sorun ile karşı karşıya olan kişilerin yaşam kalitesi arttırılabilir. Bu bozukluğu olduğuna inanan herkes için bir doktor veya başka bir psikiyatristle konuşmak ilk adımdır. Doktor, diğer tıbbi durumları ekarte etmek için kişi üzerinde fizik muayene yapar. Sorunlar başka hastalıklardan kaynaklanmıyorsa, doktor zihinsel testler yapabilir. Bunun yanı sıra hasta, teşhis ve tedavi konusunda deneyimli bir psikiyatrist gibi eğitimli bir psikiyatriste sevk edilebilir.

Bipolar Bozukluk Tedavi Yöntemleri

Bipolar bozukluk tedavi sürecinde hastanın doktorla işbirliği yapması ve tedavi sürecinde aile bireylerinin desteği çok önemlidir. Nöbetlerin şiddetli bir bölümünde hasta ne hissettiğinin, ne yaşadığının ve kendisinde meydana gelen değişikliklerin farkında olmayabilir. Depresif dönemde hasta sürekli olarak mutsuzluk ve hayattan zevk alamama şikayetinde bulunabilir ve bunu anlayamayabilir. Ancak mani döneminde dış dünya tarafından sıklıkla algılanan bir dönemdir. Bu süreçte atak süreleri çok önemlidir. Nöbet sırasında hasta depresyondaysa, genellikle antidepresanlarla birlikte duygudurum dengeleyici ilaçlar verilir. Manik dönemde psikotik belirtiler eşlik ediyorsa antipsikotikler kullanılabilir. Bipolar bozukluk tedavisinin başarılı olabilmesi ise düzinelerce faktöre bağlıdır. Alınan bilgiler göz önüne alındığında, bipolar bozukluğu olan kişiler daha fazla nöbet geçirmeden iyileşirler. Bazı hastalarda nöbetler farklı sürelerde ortaya çıkabilir, ancak bunlar tedavi öncesine göre çok daha hafiftir. Bipolar bozukluk, geç kalınmadığı sürece tedavi edilebilir bir ruhsal bozukluktur.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x