Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Borderline kişilik bozukluğu nedir? Bu rahatsızlık bireyin benliğini, duygularını ve davranışlarını oldukça olumsuz şekilde etkileyen ve tedavi edilmesi gereken ruhsal bir hastalıktır
Ciddi bir intihar düşüncesinin eşlik edebileceği bu hastalık aynı zamanda öfkenin kontrol altına alınamadığı durumlarla seyredebilir. Kontrol edilemeyen bir saldırganlık, bireyin kendini durmadan bir boşlukta hissetmesi, sonsuz bir belirsizlik hali içerisinde bulunma, borderline kişilik bozukluğunun en önemli belirtilerindendir.
Bu ruhsal rahatsızlık, bireyin karşı tarafın düşüncelerini algılaması ve kendini ifade edebilme noktasında ciddi problemlere yol açabilir, detaylı bir psikiyatrik tedavi gerektirmektedir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Yaşayan Bireylerin Özellikleri

Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde çok hızlı şekilde değişebilen ruh halini gözleyebiliriz. Borderline kelimesinin anlamı belirsizliktir ve bu belirsizlik, ruh haline, bedene, hayata, her şeye yansır. Birey sürekli hayattaki rolünü, kim olduğunu, ne amaçla burada olduğunu ve tüm değer yargılarını sorgular, borderline kişilik bozukluğu belirtileri gösterir.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişilere göre sadece iyi ve kötü vardır. Hayatın herhangi bir alanında orta bir durum söz konusu değildir. Bir gün çok iyi anlaştıkları bir insana, çok samimi arkadaş oldukları birine ertesi gün çok çok kötü davranabilirler. İnsanlarla kurmuş oldukları tüm ilişkiler belli bir istikrarsızlıkla ilerler. Bazen de ikili ilişkilerde yoğun duygular hissederler ve bu duygularını çok abartılı bir şekilde sergiledikleri de görülebilir.

Borderline Kişilik Bozukluğunda Belirtiler Nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişilerin özellikleri genellikle tedaviyi reddedebilir. Böyle bir hastalığın olmadığını iddia eder ve insanlardan gelecek olan tüm destekleri geri çevirebilirler. Profesyonel bir desteğe hiçbir zaman sıcak bakmaz ve kendilerini hem de diğer insanları zora sokabilirler.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip bir kişi sık sık intihar düşüncesine sahiptir ve hatta girişimde de bulunabilir. Öfkesini kontrol etme noktasında problemler yaşayan birey, durmadan kendini bir belirsizlik ve boşluk içerisinde hisseder. İnsanlara güvenmemek sürekli şüphe içinde olmak borderline kişilik bozukluğu özellikleri ve belirtilerindendir.
Güven problemi had safhada ve üst düzeyde yaşanır, insanlarla çok hızlı şekilde yakın ilişki kurabilir ve bir anda bu ilişkiyi, aniden hızlı bir şekilde kesebilir, istikrarsızdır. Dışarıdan bakıldığında kumar alışkanlığı, çok fazla para harcama, abartılı cinsel isteklerde ve davranışlarda bulunma, madde kullanımı, çok hızlı araç kullanma gibi bir durumlar da gözlenebilir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?

Borderline kişilik bozukluğunun tanısının koyulabilmesi için hastadan bir psikolojik değerlendirme ve tıbbi geçmiş alınması gerekir. Bir uzman tarafından hastalığın teşhisinin ve tanısının yapılması şarttır. Borderline kişilik bozukluğu için genellikle yetişkinlerin daha çok risk sınıfında olduğunu görmekteyiz. Çocuklarda ya da ergenlik dönemini geçiren bireylerde borderline kişilik bozukluğu belirtileri varsa daha sonra bu şikâyetler ya da belirtiler ortadan kalkabilir.
Bu sebeple çocuklara veya yaşça küçük bireylere borderline kişilik bozukluğu hastalığının tanısı koyulmamaktadır. En önemli tedavi yöntemlerinden birisi de psikoterapidir, psikoterapiye ilaç tedavisi mutlaka eklenir, aynı zamanda doktor bireyin sağlığından endişe ediyorsa hastanede yatmasına da karar verebilir.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x