Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Obsesif – Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif – kompulsif bozukluk nedir? Evham, endişe, kaygı hepimizin sık sık karşılaştığı durumlardır. Normal insanlar olarak biz bu durumları yönetebilir ve üstesinden gelebiliriz. Peki ya üstesinden gelemez ve baş edemezsek? Yeni Havaalanı kullanıma açılmasıyla  kadınlarına gereksinim olacak. Bu durumlar artık boyut değiştiriyor ve günlük yaşantımızı etkiliyorsa Obsesif Kompulsif Bozukluk rahatsızlığı ve hastalığından bahsedebiliriz.
Obsesyon ve Kompulsiyonu bir araya getiren ve bireyi hiç olmadığı kadar sıkıntıya sokan bu durumu incelememiz gerekir. Obsesyon, bireyin adeta zihninde dolaşan düşünceleri kontrol edememesi anlamına gelir. Normal de zihnimizdeki düşünceleri uzaklaştırabilme yetisine sahip olduğumuz için obsesif bireyle bu konuda çok zorlanır.

Obsesif – Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısından bahsedebilmek için bazı ince çizgileri iyice çizmemiz gerekir. Ruhsal bir hastalık olan OKB, takıntılı düşüncelere eşlik eden, art arda gelen yineleyici davranışların olduğu bir ruhsal şikâyettir.
Günümüzde OKB için geliştirilmiş herhangi ölçücü bir test yoktur. Teşhis koyulurken uzman bir doktor tarafından bazı gözlemler yapılır. Hasta dışarıdan da anlaşılabilen bazı obsesif – kompulsif bozukluk belirtileri, semptomlar göstermektedir, bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Sürekli bir kirlenme korkusu
  • Simetrik olmayan durumlardan aşırı rahatsızlık
  • Hem sevdikleri hem de kendisi için durmadan endişe duyma
  • Başkalarının değdiği yüzeylere, nesnelere dokunamama
  • Durmadan el yıkama
  • Hijyen takıntısı
  • Durmadan bir şeyleri sayma
  • Kapıları, prizleri, ocakları durmadan kontrol etme
  • Dile pelesenk olan bir iadeyi, sözü sürekli tekrar etme

Obsesif – Kompulsif Bozukluk Teşhisi Nasıl Olur?

Bireyde obsesif bir kişilik haliyle sıkıntılı haller, huzursuzluk gözlenirken devreye kompulsif hareketler girer. Zihinden uzaklaştırılamayan düşünceleri bastırmak adına, yineleyici davranışlar ve hatta zihinsel eylemler olarak sıralanabilir.
OKB rahatsızlığı için toplumda ortaya çıkmamış durumlar olduğunu söyleyebiliriz. Eskiden bu kadar çok bilinmediği için teşhisi de söz konusu olmayan bu durum günümüzde neredeyse 100 kişi de 2-3 kişi de görülmektedir.
Bu saydığımız davranışlar birçoğumuza tanıdık gelebilir. Obsesif – Kompulsif Bozukluk Teşhisi tanısı teşhisi bu sebeple zor olmakta ve diğer mental problemlerle karışabilmektedir. Hastayı muayene eden hekimin uzman olması ve teşhis koyarken akla gelen her türlü ihtimali de düşünmesi gerekir.
OKB için hemen herkes risk grubunda olabilir. Ergenlik döneminden itibaren de başlayabilen bu hastalığın 20-30 gibi genç yaşlarda da yoğunlaştığı görülebilir. Erkeklerde erken yaşlarda başlayan ve seyreden bu ruhsal rahatsızlık, kadınlarda daha çok görülmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?

Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi (OKB) için kendiliğinden bir iyileşme beklememek gerekir. Tedavisi yapılmazsa ileride daha büyük problemler oluşabilir. Bunun için uzman bir psikiyatr tercih etmek şarttır. Uzmanlar terapilerle birleştirilmiş ilaç tedavilerini önermektedir.
OKB hastalarında sıklıkla görülen abartılı davranışların önüne geçebilmek için davranış terapileri önerilmektedir. İlaçla yapılan tedavi yöntemlerinde ise beyinde salgılanan serotonin hormonu seviyesinin arttırılması amaçlanır.
Toplum yaşamı ve sosyal hayat için oldukça zorlayıcı olan OKB, vakit kaybedilmeden tedavi edilmeli ve bireyin huzuru için en uygun hekimle çalışılmalıdır.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x