Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Çocuklarda Sosyal Fobi

Sosyal fobi kişinin kendini her daim insanların gözleminde hissettiği, olumsuz her türlü sosyal düşünceye ve duruma odaklandığı, sosyal yönden kendini rahat hissedemediği ve kendini rahat ifade edemediği bir durumdur. Sosyal fobiyi sosyal yönden yaşanılan anksiyete durumu olarak da görebiliriz. Eşsiz yaşam barındıran büyük sitelerin olduğu ilçemizde kadınlarına web sayfamızdan oldukça kolay bulaşacaksınız. Depresyona ve bağımlılık güden her türlü sağlık sorunlarına yakalanmaktan daha fazla oranda kişinin sosyal fobi yaşadığı saptanmıştır. Ayrıca toplum içinde kadın bireylerin sosyal fobi içinde daha fazla yer aldığı gözlemlenmiştir.

Sosyal Fobi Çocuklarda Nasıl Görülür?

Sosyal fobi çocuklarda; ailelerin davranış şekillerine göre oluşmaktadır. Ailesinde önceden psikolojik yönden bir hastalık yaşayan bir bireyin olması veya ailenin de bilmediği aslında genlerinde olması da çocularda sosyal fobi durumunu ortaya çıkartabilmektedir. Çocuklarda ergenlik dönemlerinde yani yedi – on iki yaş veya on iki – on yedi yaş aralığında meydana gelmektedir.

Psikolojik ve fiziksel yönden sosyal fobi, çocuklarda farklılık gösterebilmektedir. Örneğin çocularda sosyal fobi kızarıklık, çok fazla ağlama, fazla terleme, kalp çarpıntısı, midenin çok bulanması, hareket edememe vb. fiziksel belirtiler verirken, kendini sevmeme, özgüven eksikliği yaşanması, kendini rahat ifade edememe, içine kapanık olma, olumsuz özelliklere fazla takıntılı kalmak ve insanların kendini izlediğini düşünmesi, göz kontağı kuramama durumu vb. gibi psikolojik belirtiler vermektedir. Çocuklardaki sosyal fobi, daha çok çocuğun kendi akranları ile vakit geçirdiğinde belirti vermektedir.

Ebeveynler Çocuklarına Nasıl Davranmalıdır?

Profesyonel olarak ailenin çocuk için uygun tedavi ve grup terapileri bulması daha uygun olacaktır. Ailenin çocularda sosyal fobi durumu hakkında bilinçlenmesi ve çocuğuna gereken desteği vermesi gerekmektedir. Çocuklarında sosyal fobi oluşan veya oluşmaya başlayan çocukları, ebeveynleri dikkatle izlemelidir. Çünkü sosyal fobisi olan çocukların bu olumsuz durumu yaşamalarının en güçlü sebeplerinden biri ebeveynlerinin sosyal olmamasıdır. Çocuk küçük yaşta aileyi rol model olarak gördüğü için, ailenin sosyal yönden bir kısıtlık yaşaması veya ailenin kendini bu şekilde daha rahat hissetmesi çocuk için olumsuz olacaktır.

Çocuğun bu sosyal sorundan çıkabilmesi adına ailenin bu noktada gerekirse çocuğunu diğer akranlarıyla vakit geçirmesi için zorlamaması veya akranları ile oynadığı yerde ailenin de başkalarıyla sosyalleşmesi çocuğun sağlığı için önem taşımaktadır. Böylelikle çocuklar daha bilinçli bir toplumda daha sağlıklı bireyler olarak yetişeceklerdir.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x