Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Çocuğum Çok Utangaç Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Çok Utangaç Ne Yapmalıyım?

Çocuğum çok utangaç ne yapmalıyım? sorusu son dönemlerde ebeveynler için büyük bir kaygı oluşturan sorunlar arasında yer alır. Çocuğunuz utangaç ve içine kapanık olabilir. Bu durumdan ebeveynler endişe duyar. İnsanlar arasına karışmak istemeyen çocuk ailesi ile kalmak ister. Bu durum pek çok çocukta yaşanır. Çocuğun sosyal gelişiminin ciddi bir şekilde etkilenmesine sebep olan utangaçlık hali aslında üstesinden gelinmeyecek bir sorun değildir. Pek çok aile arasında bu durum endişeye yol açmaktadır.
Ancak bu durumda sağlıklı bir yaklaşım sergilemek çok önemli olacaktır. Aileler bu durumun genetik olmadığını ve toplumda çokça bu sorunla karşılaşıldığını bilmelidir. Utangaç olan çocuklar son derece duygusaldır. Bu çocukları içine kapanık olarak da ifade edebiliriz.
İçine kapanık olan çocuklar sosyalleşme noktasında da büyük sorunlar yaşarlar. Duygularını rahat bir şekilde ifade edebilecek zemin bulamayan çocuklar alacakları ufak bir destek ile bu sorunu aşabilirler. Çocuk terapisi alması utangaçlığın üstesinden gelinmesi açısından başarılı sonuçlar sunmaktadır.

Çocuğunuz Çok Mu Utangaç? Ona Nasıl Destek Olabilirsiniz?

  • Desteğinizi hissettirin

Utangaç bir yapıya sahip olan çocukların diğerlerinden daha fazla ailelerinin desteğine ihtiyacı vardır. Anne ve baba olarak ebeveynlere bu konuda büyük bir görev düşüyor. İçine kapanık olan çocuklara henüz küçük yaşlarda yeterli destek sağlanmazsa ilerleyen dönemlerde çocuk adeta korkak bir yetişkin olacaktır. Utangaç çocuğa utangaç olmayan kardeşinden daha fazla destek sunulması gerekir.

  • Çocuğu utandırmaktan kaçının ve anlayışlı olun

Ebeveynlerin en büyük sorunlarından bir tanesi çocukları yargılamasıdır. Çocuğu yargılayıp küçük düşürdüğünüzü çocuğunuz hemen fark edecektir. Onu dinlemek ve olumlu bir şekilde durumu kabullenmek ise ona çok şey katacaktır. Kendini duygusal olarak geliştirme imkânına sahip olan çocuk çevresi ile daha rahat bir şekilde iletişim kurmayı da öğrenecektir. Yapı gereği son derece hassas olan bu çocuklara karşı biraz sabırlı ve özverili davranmak gerekiyor.

  • Örnek olun ve öğretin

Anne ve babalar çocuklarının ilk öğretmenleri olmaktadır. Çocuğunuz ile geçirdiğiniz süreyi artırın. Dışarı çıktığınızda sadece sizle değil diğer insanlarla iletişime geçmesine de katkıda bulunun. Marketten bir şey alma, sipariş verme gibi konularda ona öncelik tanıyın. Sosyal ortamda yapacağı bu ufak eylemler nasıl davranması gerektiği noktasında ipuçları verecektir. Çocuk bu sayede sosyal etkileşimi de kabul etmiş olacaktır.

  • Temel ve sosyal beceriler kazanmasına yardımcı olun

Güler yüzlü olma, kibar bir şekilde konuşma, yemek yeme içme, çatal ve bıçak kullanımı gibi konularda çocuğa sosyal beceriler kazandırmanız gerekiyor. Basit bir davranış olarak görülen selamlaşma dahi çocuğun kendini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.

  • Arkadaş edinmeye teşvik edin

Çocuğu sosyalleştirmek için en kolay yol arkadaş edinmesini sağlamak olacaktır. Arkadaşları ile bir araya gelmekten zevk alacak daha bunu bir avantaja dönüştürecektir. Evinizin yanındaki park ya da dondurmacıda çocukların arkadaşları ile birlikte sosyalleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Çocukların utangaçlığı konusunda bu davranışların büyük bir önemi vardır. Bu sebeple çocuğunuzu her an desteklemeniz gerekir.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x