Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Disleksi Nedir? Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi Nedir? Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Öğrenme konusunda olumsuz fonksiyonları bulunan disleksi nedir anne ve babalar tarafından merak edilmektedir. Özellikle okul çağlarında olduğu ortaya çıkan bu rahatsızlık okuma ve yazma konusunda çeşitli bozukluklar olduğu takdirde fark ediliyor. Sembollerin algılanmasının zorluğu sonucunda yaşanan bir problemdir. Eğitim hayatında başarısızlık ile sonuçlanmamakla birlikte bu problemi yaşayan bireyler genellikle oldukça çalışkan kişilerdir. Öğrenme sürecinde engelle karşılaşan çocuklarda okula gitmede isteksizlik gibi durumlar görülebilmektedir. Beyinde kelimelerin öğrenme ve algılanma esnasında farklı bir yol izlenmektedir. Bu nedenle alışıldık şekilde gerçekleşen öğrenme sürecinden farklıdır. Bu dönemde çocuklar anlaşılmadığını hissedebilmektedir. Bu nedenle ebeveynler çocuklarının üzerine düşerek ciddi bir analiz yapmalıdır. Durumdan hareketle bir uzmandan yardım alması gerekmektedir. Aksi halde çocuk anlaşılmadığı hissi ile kendisini toplumdan soyutlayabilmektedir. Yalnız çocukluk döneminde değil; yetişkin hastaların da hayatını ciddi miktarda etkilemektedir. Kelimelerin çözümlenmesi esnasında yaşanan zorluk ile mücadele etmek için uzman tavsiyelerine uymak faydalı olacaktır. Her yaştan hasta için gerekli tavsiyeler uzmanlar tarafından sunulmaktadır.

Disleksi Teşhisi Nasıl Konulur?

Genellikle okuma esnasında yaşanan problemler ile fark edilen disleksi belirtileri çok çeşitli görülmektedir. Kişilerin yaşına göre farklı şekilde görülebilmektedir. Fakat okuma ve yazma öğrenme aşamasında bu sorunun varlığı ile karşılaşılmaktadır. Kelimelerin kökeni harflerin algılanması ve günlük konuşma dilinde kullanılması konusunda zorluklar yaşanması belirtileri oluşturmaktadır. Fakat çok erken dönemlerde de varlığı tespit edilebilmektedir. Henüz bir veya iki yaşlarında meydana gelen belirtiler ile fark edilebilir olabilir. Bunun için çocuğun gelişim sürecinin dikkatli şekilde incelenmesi gerekir. İlk 15 ayını doldurmuş bulunan bir çocuğun ilk kelimelerini söylememiş olması buna işaret olabilir. 2 yaşına dek cümle kurmamış olan çocukların da bu problemi yaşıyor olma riski yüksektir. Kesin bir kanı olmamakla birlikte disleksi görülme riski bu çocuklarda daha fazladır.

Disleksi Tedavisi

Tedavi için öncelikle bu rahatsızlığın varlığının tespit edilmesi gerekmektedir. Anne ve babalar bu konuda çocuklarına yapacakları gözlem ile durumdan şüphe duyarak bir uzman psikolog ile konuşularak yardım alabilirler. Genellikle d ile b ya da p ile g harflerini karıştırmakta olan bu çocuklarda çeşitli durumlar gözlenebilir. Disleksi tedavisi için çocuklarda gözlemlenebilecek çeşitli durumlar ise şu şekilde belirtilebilir;

  • Alfabeyi öğrenmede güçlük
  • Harfleri hatırlamada zorluk çekme
  • Kendinden küçük yaş gruplarının telaffuz etmekte olduğu kelimeleri kullanmada zorluk
  • Gülük eylem ve bakımlara dair kelimeleri hatırlamada güçlük
  • Ninni ve şarkı gibi öğelerdeki kafiyeli paternleri anlamada güçlük
  • Kendi adını meydana getiren harfleri tanımada zorluk

Doğumla ya da daha sonra travmatik bir olay neticesinde meydana gelebilmektedir. Tedavi süreci aslında bu durumun yol açtığı olaylara karşı benimsenecek yolları içermektedir. Bu rahatsızlık için herhangi bir ilaç kullanılmamaktadır. Buna ek olarak cerrahi bir işlem de yapılmamaktadır. Teşhisin yapılması ardından bir uzman tarafından en doğru yöntem izlenmek üzere çalışmalara başlanacaktır.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x