Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığını Aşılamak

Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığını Aşılamak

Herkesin bildiği gibi kitap okumanın hem eğitim hem de sosyal hayatta sayısız faydası bulunuyor. Araştırmalar ortaya koyuyor ki günde 20 dakika kitap okuyan çocuklar eğitim hayatında çok daha iyi performans gösteriyorlar. Çocuklarda kitap okuma alışkanlığı aşılamak bu nedenle çok büyük bir öneme sahip oluyor. Çocukların çok azı kendi başına kitap okuma konusunda alışkanlık kazanabiliyor. Bu konuda iş, öğretmen ve ebeveynlere düşerek bu kişilerin yönlendirme yapmasını gerektiriyor. Çocuğunuza küçük yaşta kitap okuma sevgisi aşılamak, büyüdükçe ve öğrenme sürecinde en yararlı aktivitelerden birisidir. Çocuğunuzun aynı zamanda okuduğu hikayelerde bulduğu neşe ve yaratıcılık ona mutluluk katacaktır. Sizlerin çocuğunuzun alışkanlık edinmesi noktasında harcadığı zaman kuşkusuz buna değecek ve ileriye mükemmel bir yatırım olarak karşınıza çıkacaktır. Ne kadar meşgul olursanız olun çocuğunuz için bu konuda yapabileceğiniz çok sayıda yöntem bulunuyor.

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Kitap okuma alışkanlığı henüz anne karnında kazanmaya başlayacak bir yolculuk olabilir. Bu nedenle hamilelik sırasında rutininizin bir parçası yaparak bebeğe ve kendinize yararlı bir aktivite yapabilirsiniz. Yüksek sesle okumak ve hatta bebeğinize doğru söylemek bağlanma ve cenin gelişiminde çok yararlı olmaktadır. Bebeğiniz için sevgi dolu ve besleyici bir ortamda kitap okuyarak onu mutlu edebilirsiniz. Bu sayede kitaplar ile özel zamanlar arasında bağlantı kurarak alışkanlık edinmesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğin ilk üç yıl duyduğu kelime sayısının çokluğu dilinin ve dağarcığının gelişmesi için çok büyük bir fırsattır. Bebek büyüdükçe okuma sayfalarını çevirmeye teşvik etmek küçük bir adım olabilir. Aynı zamanda ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimi de güçlendirici etkisi ile daha sağlıklı bir ilişki sunar. Okuma esnasında olay hakkında bu durumda sen ne yapardın gibi sorular sormak daha eğlenceli bir hale getirirken çocuğunuzun empati ve iletişim yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırma zaman ve emek isteyen bir süreçtir bu nedenle sabırlı olarak kademeli şekilde çalışma yapmak gerekebilir.

Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığı

İsteksiz çocukların okumasını sağlamak için en iyi yöntemlerden birisi kendi rutin çizelgelerini oluşturmaya davet etmektir. Sesli bir şekilde ifade ederek rutinde yer alana kitap okuma etkinliğini hayatına dahil etmesine yardımcı olabilirsiniz. Banyo, pijama giyinme, diş fırçalama, kitap okuma, iyi geceler deme ve uyku şeklinde bir rutin kurulduğu varsayılırsa, çocuğun belirlediği görevleri tamamlama isteği oluşmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bunları tamamladıkça kendisini yetenekli hissederek kitap okumaya teşvik olmuş olmaktadır. Çocuğu bu etkinlik için heyecanlandırmak adına seveceği eserlere yer verebilirsiniz. Aynı zamanda çocuğa kitap okuma konusunda liderlik yaparak bu konuda hevesli davranmak farkında olmadan çocuğu teşvik edecektir. Farklı tipte okuma kitapları bulundurmak çocuğun merak duygusundan dolayı alışkanlık edinmesine yardımcı olur. Çocuklarda kitap okuma alışkanlığı için eğlenceli kitaplar, dergiler, hobi ve tarih kitapları; hatta çeşitli ansiklopediler bulundurarak kitap okuma alışkanlığını besleyebilirsiniz.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x