Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Hiperaktivite ve Dikkat Dağınıklığı

Hiperaktivite ve Dikkat Dağınıklığı

DEHB olarak da bilinen hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı neticesinde çocuklarda olumsuz davranışlar görülebilmektedir. Bu nedenle ebeveynler tarafından nasıl bir rahatsızlık olduğu ve tedavisi merak edilmektedir. Çocuklarda DEHB neticesinde görülen olumsuz davranışlardan en belirgin olanı konsantrasyon bozukluğudur. Bu durumda çocuklar öğrenme konusunda ciddi güçlükler yaşayabilir. Özellikle okul yaşantısında ciddi bir fark olarak ortaya çıkar. Çünkü çocuk henüz dikkatini toparlayıp soruyu düşünemeden akranları el kaldırarak cevaplıyor olabilir. Unutkanlık ve düzensizlik şeklinde kendini gösterebilir. Bu durum da yine okul yaşantısında çok çeşitli sorunlara ve başarısızlığa yol açabilir. Eşyalarını ve bazı sorumluluklarını unutmaya eğilimli davranışlar gösterirler. Ödevlerini yapma konusunda unutkan ve çabuk sıkılan davranışlarda bulunmaktadırlar. Bu durumlar hemen herkeste aralıklarla görülebilir fakat patolojik olarak görüldüğü takdirde çözüm yöntemlerine başvurmak için profesyonel yardım almak gereklidir. En uygun teşhis ve tedavi yöntemi için mutlaka bir uzmana danışmak ve daha sonrasında yapılacak adımlara karar vermek gerekir.

Hiperaktivite ve Dikkat Dağınıklığı Neden Olur?

Tedavi edilebilen bir durum olan hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı nedenleri hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Bu tanının koyulmuş olduğu bireylerden yalnızca yüzde 5 kadarının nörolojik nedenlerden dolayı bu rahatsızlığa sahip olduğu görülmüştür. Yani neredeyse hepsi aile ve sosyal çevrede meydana gelen olaylar neticesinde oluşmaktadır. Duyguların boşaltılması ihtiyacı bu durumda göz çarpan nedenlerden birisini oluşturmaktadır. Araştırmalar gösteriyor ki henüz bebeklik çağlarında duyguların boşaltılmasına izin vermeyen ebeveynler bu rahatsızlığa zemin hazırlıyor olabilirler. Bebeklerin ağlamasına izin vermek bu noktada faydalı davranışlardan birisi olarak nitelendiriliyor. Yani ağladığı takdirde direkt susturulmak üzere emzik verme ve sallama gibi davranışların her zaman tercih edilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Bebek bu yaşlardan itibaren acı ve benzeri duygular ile nasıl baş etmesi gerektiği konusunda eksiklikler yaşayabiliyor. Bebeğin ağlamasını önlemek ruhsal açıdan iyi bir davranış olmakla birlikte doğru zamanlarda yapılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Hiperaktivite ve Dikkat Dağınıklığı Tedavisi

Çocuklarda hiperaktivite tanısı sıklıkla konulan rahatsızlıklardan birisidir. Anne ve baba bu konuda kendisini başarısız hissetmeden çocuğun duygularını dışarı vurmasına izin vermelidir. Bu konuda uzmanlar hangi duygu yaşanıyor olursa olsun paylaşılması gerektiğini vurgulamaktadır. Ağlamak, öfkelenmek gibi çeşitli duygular özellikle paylaşılmalıdır. Çocuklarda bunun neticesinde parmak emme ve tırnak yeme gibi davranışların azaldığı görülmektedir. Çocuklarda bu rahatsızlığın yenilmesi adına yapılan çalışmalar çok çeşitlidir. Öncelikle bu durumun kaynakları üzerinde durularak bir çözüm arayışına gidilmesi gerekir. Çocuğun yaşı ve davranışlarına göre terapist gerekli tedavi yöntemini belirleyecektir. Kişiye özgü olan tedavi sürecinde ebeveynlerin de üzerine düşen önemli görevler bulunur. Bu süreçte gerekli olan sabırlı olarak terapistin söylediklerine uyumlu davranmaktır. Çocuğa güven ve sabır ile yaklaşarak sürece destek olunabilir. Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı tedavisi için bir uzman bir psikolog yardımı alarak hareket etmek gereklidir.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x