Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Okumanın Olumlu Etkileri (Empati, hayal gücü, yaratıcılık)

Okumanın olumlu etkileri çoktur. Okumayla ilgili en yaygın argüman, genellikle okumanın kelime dağarcığını artırdığı yönündedir. Ancak okumak, iletişim becerilerimizin temelini oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda stresi azaltmak ve zor konularda karar vermemize yardımcı olmak için ömür boyu sürecek bir araç görevi görür.

1. Okumak bakış açısını iyileştirir ve özgünlük katar

Okuma yeteneği, bir çocuğun ileriki yaşamında başarılı olması için en önemli faktörlerden biridir. Okulda zorluk yaşayan pek çok çocuk, kendilerini başarısız olabilecekleri durumlara sokmaktan kaçınmaya çalışır. Bu şekilde, okuma güçlüğü çeken öğrenciler, kendilerini daha iyi okuyucular haline getirebilecek eğitimleri de kaçırma riskiyle karşı karşıya kalırlar. Bir çocuğun ne kadar iyi okuduğu, yalnızca çalışma sonuçlarını ve akademik başarılarını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda refahı ve sosyal becerileri üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Okulda güçlük çeken çocuklar genellikle sınıf arkadaşları ve arkadaşları arasında kendilerini dışlanmış hissederler. Kendinizi metin ve resimlerde yansıtabilmek, kendi kimliğinizi oluşturmanın önemli bir parçasıdır. Ve güçlü bir kimlik, gençlerin hem işgücü piyasasında hem de sosyal hayatlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olur ve öz saygının güçlenmesine katkıda bulunabilir.

2. Okumak sizi daha empatik yapar

Okurken farklı geçmişlere, kişiliklere ve koşullara sahip karakterlerle tanışıyoruz. Edebi karakterlerin duygusal hayatlarına girerek, gerçek hayattaki insanları da daha iyi anlıyoruz. Kurmaca kitaptan duygusal olarak etkilenen insanlar, okuma deneyiminden hemen sonraki dönemde daha fazla empati gösterir. Kurgusal karakterlere karşı şefkatimiz uyandığında, gerçek hayatta kullanabileceğimiz yetenekler geliştiririz. Diğer insanların duygu ve durumlarıyla empati kurabilmek, onlara saygılı davranmak konusunda daha iyi olmak için gereklidir.

3. Okumak stres seviyelerini azaltır

Altı dakikalık sessiz okuma, stres düzeylerini %68 oranında azaltmak için yeterlidir! Sessizce okumak vücudun gevşemesine ve kalp atış hızının düşmesine neden olarak bizi daha sakin hissettirir. Kitap okumak stresi azaltmada müzik dinlemek, çay içmek veya yürüyüş yapmaktan daha etkilidir. Hangi kitabı okuduğunuzun pek bir önemi yok. Kendinizi bir kitaba kaptırarak günlük kaygılardan ve stresten kurtulabilirsiniz. Ancak okumak, dikkat dağıtmaktan daha fazlasıdır; Basılı kelimeler yaratıcılığınızı harekete geçirdiğinden ve değiştirilmiş bir bilinç durumuna girmenize neden olduğundan, hayal gücünüzü uyandırmanın bir yoludur. Vücut rahatladığında uyumak da kolaylaşır. Okul günlerinde pek çok yeni bilgiyle karşılaşan çocuklar ve gençler için özellikle önemlidir. Bu nedenle kitap okumak yatmadan önce iyi bir aktivitedir.

4. Kitaplar eleştirel düşünmenize yardımcı olur

Kurgu okumak sosyal ve bilişsel kapasiteyi geliştirir. Aynı zamanda hayal gücünü de geliştirir. Bu yetenekler, eleştirel düşünme için ön koşullardır. Kitapların dünyasında pek çok sorun ve çatışma var. Kurgusal karakterlerin sorunları nasıl çözdüğünü ve kararları hakkında akıl yürüttüğünü okumak, okuyucuya ne düşündükleri hakkında derinlemesine düşünme fırsatı verir. Ne kadar çok kitap okursanız, o kadar farklı sorunla tanışabileceksiniz. Böylece eleştirel düşünme ve gerçek hayatta da ortaya çıkabilecek farklı sorunlar veya çatışmalar karşısında tavır alma yeteneği geliştireceksiniz. Bunlar yaşam boyu faydalı olan becerilerdir!

5. Okumak sizi genel olarak eğitimli yapar

Kurgu okumanın sadece zihinsel ve sosyal gelişime katkıda bulunduğunu veya başka kaynaklardan bilgi almayı kolaylaştırdığını düşünmek kolaydır. Ancak en yaratıcı hikaye bile gerçeklik zerreleri (veya büyük parçalar) içerir. Kitaplar, kişinin yararlanabileceği veya sadece keyif alabileceği tarihi olaylara, efsanelere veya deneyimlere dayanabilir. Okuma, toplanan bilgilere ve tarih bilgisine farklı ambalajlarda erişim sağlar. Gerçeklik ve edebiyat arasında değerli bir etkileşim vardır: edebiyat, gerçek hayatta faydalı olabilecek bilgi ve deneyimler sağlayabilir ve yaşam, edebiyatın yorumlanmasını kolaylaştıran deneyimler ve anlayışlar sağlayabilir.

6. Okumak kelime dağarcığınızı genişletir

Ne kadar çok okursanız, kelime hazneniz o kadar genişler! Geniş kelime dağarcığı okuduğunu anlamayı kolaylaştırır. Burada da okuma miktarı, kelime dağarcığı büyüklüğü ve okuduğunu anlama arasında bir etkileşim söz konusudur. Okuduğunu anlama en kolay şekilde çok okuyarak geliştirilir. Kendi yeteneklerine göre doğru seviyede ve doğru şekilde. 

7. İmla ve yaratıcılık

Çok okumak sizi daha iyi bir yazar yapar. Okumanın yalnızca size ilham vermesi ve dilbilimsel kurallar için bir his vermesi nedeniyle değil, aynı zamanda okumak sizi hecelemede daha iyi yaptığı için. Yazılı bir kelimeyi ne kadar çok görürseniz, hatırlaması o kadar kolay olur. Ve bir kitap okumak, bir dizi yazım kuralını ezberlemekten çok daha eğlenceli. Günümüz çocukları, kendilerine hazır görüntülerin sunulduğu hem filmlerde hem de oyunlarda inanılmaz sayıda hikayeyle karşılaşıyor. Karakterleri ve ziyaret ettikleri yerleri hayal etmek hem eğlenceli hem de eğitici çünkü onları kendi zevkinize, deneyiminize ve tercihlerinize göre uyarlayabilirsiniz.

Okumanın hayatımız boyunca yararlandığımız pek çok olumlu etkisi var ama okumanın düştüğünü biliyoruz, özellikle de çocuklar ve gençler arasında. Eğitim, empati, sakinlik, eleştirel düşünme, genel eğitim, okuduğunu anlama ve yaratıcılık olmadan, hem birey hem de genel olarak toplum için endişe verici bir gelecekle karşı karşıyayız. Okumaya olan ilgiyi yeniden artırmak için, disleksi, yabancılık veya başka bir nedenden dolayı okumakta zorlansalar bile, çocukların erken yaşlarda kendilerini okuyucu olarak tanımlamalarını sağlamamız gerekir. Ve burada yapabileceğimiz çok şey var!

Çocuklarda okumayı nasıl teşvik edebileceğinize dair 5 ipucu

Evde/sınıfta kitap olduğundan emin olun. O zaman kitaplar günlük hayatın bir parçası olur.

Görmeleri için okuyun. Kitapları her yere yanınızda taşıyın ve çocuklarınız gördüğünde okuyun. Çocuklar söylediğinizi değil yaptığınızı yapar.

Kendi okuduğunuz kitapları tartışın! Çocuklara okudukları hakkında sorular sorun. İlgi ve bağlılık gösterin.

Bir kitaptan uyarlanan bir film izlediler mi? Öyleyse kitabı okumalarını önerin.

Doğru seviyede bir kitap sunun. Özel olarak tasarlanmış okuması kolay metinlerden daha zor metinlere, ancak okuyucunun düzeyine ve ilgisine göre!

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x