Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi nedir veya neden uygulanır. Oyun terapisi, 3 ile 11 yaş arasında bulunan çocuklar için uygulanan bir terapidir. Oyun, belirli bir yaş aralığı için önemli bir iletişim yöntemidir. Oyun terapisinde de çocukların iletişim dili kullanılarak sorunların giderilmesi sağlanır. Bu terapiler, bu alanda eğitim alan ve de uzmanlaşan terapistler tarafından gerçekleştirilir. Yani, ev içerisinde yapılabilecek bir terapi değildir. Oyun terapisi ile çocukların oyuncaklar ya da oyunlar ile kendini ifade etmesi sağlanır. Bu şekilde de çocukların sorunları çözüme kavuşturulabilir. Yani yine oyuncaklar ve de çeşitli oyunlar ile çocuklar tedavi edilebilir. Çocuklar, oyuncaklarla ve de hayal güçleri ile kendini ifade eder. Bu ifade ediş için güvende hissettikleri bir alan da gereklidir. Oyuncaklar ve oyunlar da bu alanı oluşturmaktadır. Uygulanan bu terapinin birden fazla türü de bulunmaktadır.

Oyun Terapisi Türleri Nelerdir?

Çocuklar için önemli bir uygulama olan oyun terapisi türleri nelerdir? Öncelikler oyun terapilerinin yönlendirilmiş ve de yönlendirilmemiş olarak ayrıldığı bilinmelidir. Bunun dışında da üç önemli oyun terapisi türü bulunmaktadır. Bunlarda ilki çocuk merkezli oyun terapisidir. Türkiye’de en çok uygulanan terapi yöntemlerinden biridir. Çocuk odaklı olan bu yöntem yönlendirilmemiş bir terapi sağlar. Terapi sırasında oyun tamamen çocuğa bırakılır ve sorunlarla karşılaşması, onları gidermesi sağlanır. Birçok durumun üstesinden gelen çocuk bu uygulama bir birey olarak görülür. Deneyimsel oyun terapisi de diğer bir oyun terapisi türüdür. Bu terapi türünde terapist çocuğun isteklerine göre ilerler. Eğer çocuk terapistin oyuna dahil olmasını ister ise bu şekilde oyunu birlikte sürdürür. Oyun sırasında çocuk, terapiste bir verebilir. Bu rol genellikle kendi yaşadıklarını yansıtan bir rol olur. Bu şekilde de terapiste kendini kolay bir şekilde ifade eder.
Filial oyun terapisi de yine farklı bir türlerden biridir. Bu terapi yönteminin amacı diğer yöntemlerden farklıdır. Filial oyun terapisinde çocukların aile üyeleri ile iletişimlerini geliştirmesi amaçlanmaktadır. Aile ve de oyun terapisinin birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkarılan bir yöntemdir.

Hangi Durumlarda Oyun Terapisine Başvurulur?

Oyun terapisi, pek çok durumda başvurulabilen bir yöntemdir. Oldukça hassas bir dönem olan çocuklukta farklı durumlar nedeni ile çocuk psikolojileri etkilenebilmektedir. Örneğin ebeveynlerin boşanma süreci ya da bir yakının kaybedilmesi oyun terapisine olan ihtiyacı ortaya çıkarabilir. Bunun dışında taciz ve şiddet gibi travmalar nedeni ile de oyun terapistlerine başvurulabilmektedir. Şiddetli kıskançlık özellikle kardeşlerin kıskanılması durumlarında da oyun terapilerini uygulanabilmektedir. Hiperaktiflik, yeme ve uyku bozuklukları gibi durumlar da yine oyun terapisi sonucunda ortadan kaldırılabilen durumlardır. Aşırı korku ya da kaygı hisseden çocuklar için de oyun terapileri yapılabilmektedir. Agresif tavırlar da yine bu terapi ile düzeltilebilecek davranışlar arasında yer alır.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x