Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Panik Atak Kontrolü Nasıl Yapılır?

Panik atak nedir? Panik atak, bugün itibariyle birçok bireyin mustarip olduğu problemlerden birisidir. Önceliği elden ödeme olan bayanlar da tek tercih sebebi beyler için. Panik atak krizlerinde ya da ataklarında bir anda kalp atışında hızlanma hissedilir, birey nefes alamadığını zorlandığını ve hiçbir zaman nefes alamayacağını düşünebilir.
Titremeler, terlemeler gibi dışarıdan da görülebilen belirtiler ortaya çıkabilir. Göğüste bir ağrı hissi, tıkanma, ölmekten korkma, geride sevdiklerini bırakma korkusu, bir anda el ve ayaklarda karıncalanma, baş dönmeleri, göz kararmaları, mide bulantıları, delirmekten bayılmaktan halsiz kalmaktan korkma gibi durumlar panik atak krizlerinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Panik atak krizleri bazen çok uzun sürerken bazen de çok kısa sürede birey normal haline dönebilir. Bunun için herhangi bir ortalama süreden bahsedemeyebiliriz ancak birey artık bedenini ve kendisini tanımaya başladığında bu süreyi en aza ve en kısa hale çevirebilir.

Panik Atak İle Nasıl Başa Çıkılır?

Peki, panik atak nedenleri nelerdir? Panik atak yaşıyorsanız ve krizlerin ne zaman geleceğini, ne şekilde sizi etkileyeceğini bir anda kestiremiyorsanız öncelikle kendinizi tanımalısınız. Kendinizi tanımalı ve böyle bir rahatsızlığınız olduğunu kabul etmeli, başınıza gelebilecek krizlerin yöneticisi olmayı sağlamalısınız.
Panik atak yaşamamak için sürekli hayatınızda, yaşam şeklinizde belli değişiklikler yapma yoluna gidiyorsanız bu panik atağınızın eline bir poz vermek anlamına gelir, yani aslında panik atak size uymalı siz ona uymamalısınız. Panik atak korkunuz var ve krizlerin ne zaman geleceğini öngöremiyorsanız sokağa çıkmaktan kaçınmak panik atağınızı besleyecektir. Bu gibi problem yaşıyorsanız psikolog ile görüşme yapabilirsiniz.

Panikatak Süreci Nasıl Yönetilir?

Panikatak belirtileri yaşadığınızda bir yerden bir mekândan hızlıca uzaklaşmak, kaçmak hiçbir zaman size iyi gelmeyecektir. Panik atağınızla yüzleşin ve savaşmayı tercih edin, yani o sizin üzerinize gelirken siz de onun üzerine gidin ve kaçan siz olmayın, o olsun! Böyle düşünün aslında onu sanki bir varlıkmış gibi düşünün ama önemsemeyin gereken şeyleri de bir yandan yapmaya çalışın.
Atak geldiğinde gözlerinizi kapatmak bir yere saklanmak, karanlık bir yere gitmek yerine sakin kalın, başka şeylere odaklanın, başka şeyler düşünmeye çalışın. Sizi mutlu eden şeyler size iyi gelecektir.
Unutmayın, bu bir nöbet ve bir korku-kaygı süreci ve çabucak geçecek. Ne zaman ortaya çıkacağını sürekli düşünmek sizi kendini gerçekleştiren kehanete yöneltir ve bir anda krizinizin başladığını görebilirsiniz, hayatı akışında yaşamaya çaba gösterin.

Panikatak Krizlerinde Neler Yapılmalıdır?

Panikatak esnasında hızlı hızlı nefes almaya başlayacağınız için nefes egzersizleri çalışabilirsiniz, nefes egzersizleri ile bir anda artan nefes hızınızı düşürmeye çalışırsanız, nefesinizi kontrol etmek tamamen sizin elinizde olur.
Uyku düzeni, panik atak tedavisi için çok önemlidir. Uykunuz, egzersiziniz ve beslenmeniz her zaman düzenli olsun. Kendinize iyi bakın, kendinizi sevin, göreceksiniz ki bir süre sonra panik atak krizleriniz azalacak, başka şeylere odaklanacaksınız, kendinize farklı farklı uğraşlar bularak her geçen gün kendinizi yeniden keşfedersiniz.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x