Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Psikolojik Nefes Darlığı Neden Olur?

Psikolojik Nefes Darlığı Neden Olur?

Nefes darlığı, derin bir nefes almaya çalışırken nefes alamama veya kısıtlanma hissidir. Bu durum kişiden kişiye değişir. Bazıları nefes alırken tıkandıklarını söylerken, bazıları nefes aldıklarını ama hissetmediklerini söyler. Buna ek olarak psikolojik nefes darlığı, genellikle insanlarda kalp krizi ve boğulma gibi endişelere sebebiyet verir. Derin nefes alamama, kolay nefes alamama, nefes darlığı ve açıklanamayan çarpıntılardan kaynaklanan endişe, birkaç doktorun haftalarca veya aylarca süren test ve değerlendirme yorucu sürecine yol açabilir. Ancak genel olarak fiziki muayenede herhangi bir sorun ortaya çıkmaz. Bunun en büyük neden ise bu sorununu psikolojik bir nedenden dolayı kaynaklanmasıdır. Bu psikolojik nedenler yoğun stres, kötü bir olay, travma, sıkıntı veya kötü düşüncelerden dolayı kaynaklanabilir.

Psikolojik Nefes Darlığı Nasıl Ortaya Çıkar?

Bir kişi stresli olduğunda psikolojik nefes darlığı ortaya çıkar. Ancak önce fiziksel semptomlarla başa çıkmanız gerekir. Bu açıdan bu durum sürekli veya sık sık oluyorsa, bir doktora danışmak önemlidir. Çünkü, solunum, dolaşım ve böbrek sorunları nefes alabilmeyi doğrudan etkiler. Ancak bu sorunlar, psikolojik olarak nefes darlığına neden olmazlar. Öte yandan havasızlık, sigara, egzersiz eksikliği, stres ve korku nefes darlığına ve boğulma hissine neden olur. Bu tür belirtiler genellikle fiziksel ve psikolojik belirtiler olarak kabul edilir. Ancak genel olarak anksiyete bozuklukları, panik bozuklukları ve travma sonrası stres bozuklukları gibi hastalıklar, psikolojik nefes darlığına neden olur. Bu hastalar nefes darlığını, derin nefes almada güçlük, akciğerlere yeterince hava alamama ve boğulma hissi olarak tanımlar. Psikolojik nefes darlığı belirtileri ise aşağıdaki şekildedir:

  • Göğüs ağrısı
  • Heyecan ve korku hissi
  • Çarpıntı
  • İç çeker gibi soluma
  • Hızlı nefes alıp verme

Özellikle panik anında kişi korkmaya başlar. Bu, vücudun savaşmak veya kaçmak için tepki vermesine neden olur. Acil çıkış ararken vücut daha sık nefes almak ister. Ancak kişi kendini çok endişeli hisseder ve nefes almakta güçlük çeker. Bir süre sonra göğüs basısı gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Bazen aniden hastaneye gitmek isteyebilir. Bir süre sonra korku ve endişe kontrolünü kazandığında ise nefesi normale döner. Genellikle fiziksel nedenlerle açıklanamayan bu durumlar için ise bir psikolog ile iletişime geçmek gerekir.

Psikolojik Nefes Darlığı Nasıl Geçer?

Nefes darlığı ve çarpıntı endişe belirtileridir, bu yüzden belirtileri değerlendirdikten sonra harekete geçmeniz gerekir. Panik atak, beklenti korkusu ve kaçınma bir bütün olarak görülür. Bu nedenle bu gibi durumlarda bir psikologdan yardım alınması zorunludur. Özellikle psikoterapi, anksiyete bozukluklarının ve panik atakların tedavileri için çok verimli sonuçlarına yol açar. Psikolojik nefes darlığı nasıl geçer sorusu için ise genel olarak bir psikolog gözetiminde çeşitli terapiler uygulanır. Bu sayede kişiler, kötü düşünceler ve gereksiz korkulardan uzaklaşarak daha sakin ve huzurlu hale gelirler.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x
gamdom