Pek çok insan stresle nasıl başa çıkılır sorusunu merak eder. Stres, vücudun çeşitli iç ve dış uyaranlara karşı verdiği tepkidir. Bu açıdan stres, üzerinizde hissettiğiniz baskı ve gerilimdir. Ayrıca uyum sağlamanız veya tepki vermeniz gereken her durumda vücudunuzun doğal bir tepkisidir. Bu algılanan durum, gerçek bir olay olabilir. Bunun yanı sıra zihin de bu durumu tehlikeli olarak algılayabilir. Stres tepkisi sizi korumak için tasarlanmıştır, ancak çok güçlüyse yaşam kalitenizi etkileyebilir. Stres, vücudun ayarlanması veya ele alınması gereken tehlikelere karşı doğal tepkisidir. Tehlike ile ilgili olarak gözlemlenen durum, gerçek bir olay veya zihnin tehlikeli olarak kabul ettiği bir durum olabilir. Kişinin kendini koruması için ortaya çıkan stres tepkileri, aşırı gözlenirse yaşam kalitesini ve bozabilir. Günlük hayatta okulda, evde, ailede ve iş ortamındaki birçok yaşam olayı stresli olabilir. Fiziksel, duygusal, düşünce ve davranışsal düzeylerde ortaya çıkan stres, ancak olumsuz yaşam olaylarıyla karşı karşıya kalındığında ortaya çıkar.
Stres Kendini Nasıl Gösterir?
Çarpıntı, ağrı ve halsizlik, kas gerginliği, hızlı nefes alma, gastrointestinal problemler, halsizlik, bulantı, baş dönmesi, daha önce olanlardan zevk alamama, unutkanlık, karar vermede güçlük, olayların olumsuz yönlerine odaklanma, zayıf düşünme yeteneği, uyku bozuklukları, iştah sorunları, kaygı belirtileri, işleri erteleme, kendini izole etme, alkol veya uyuşturucu gibi belirtiler ile stres kendini gösterir. Kişilerin bu gibi durumlarda stresle başa çıkma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bu sayede yaşanılanlar olumlu stres haline dönüştürülebilir. Stres yönetimi, hayatınızdaki stresli olaylardan kurtulma veya üstesinden gelme mücadelesidir. Bir olay ile ilgili düşünceleriniz ve bu olayı yorumlama şekliniz duygularınızı ve eylemlerinizi yaratır. Genel olarak durum ne kadar kötü olursa olsun, stres ile baş edebileceğinizi bilmeniz önemlidir.
Stres ile Baş Etme Yöntemleri
Stresi etkili bir şekilde yönetmek için öncelikle hayatınızdaki stresin nereden geldiğini bilmeniz gerekir. Belirli bir durumda neden rahatsız olduğunuzu tam olarak anlamak önemlidir. Ayrıca o anda yaşadığınız duyguları ve bu duygulara nasıl tepki verdiğinizi de gözlemlemeniz gerekir. Ardından, sorunu çözmede önemli bir adım olarak, durumu değiştirmek için ne yapmanız gerektiğini düşünmelisiniz. Bu aşamada ise stresle baş etme yöntemleri denenmelidir. Bazı durumların stresli olduğunu önceden bilmeniz ve bunları kabul etmeniz gerekir. Egzersiz yapmalı, beslenmenize dikkat etmeli, aşırı dozda kafein ve alkolden uzak durmalısınız. İşyerinde stresten kaçınmak için önemli görevlerin bir listesini oluşturmak faydalı olabilir. Bu sayede acil işler ön planda tutulmakta ve işin geri kalanı mümkün olduğunca yapılmaktadır. Olumsuz faaliyetler için başka alternatifler düşünülmelidir. Bunun yanı sıra mükemmeliyetçi olunmamalıdır. Trafik sıkışıklığı sizi strese sokuyorsa, dışarıdayken trafik fikrine alışmanız gerekir. Ayrıca insanlar, ilişkilerin stresinden kaçınmak için birbirlerini dinlemelidir. Mizah, stresli durumlarda kullanılmalıdır. Başka bir deyişle, soruna gülebilmelisiniz.