Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Toksik Bir İlişkinin Belirtileri

Lillian Glass’ın 1995 yılında “Toksik İnsanlar” adlı kitabında toksik ilişkiler kavramını ortaya koymasından bu yana, pek çok bağlamda oldukça sık bir şekilde kullanılmıştır. Fiziksel, duygusal veya psikolojik olarak desteklenmemek toksik bir ilişkinin temeli olsa da, toksik bir ilişki kavramı bundan çok daha fazlasını kapsar.

Çatışma ve rekabetle damgasını vurduğu için zehirli olan bir ilişki, aynı zamanda karşı taraf üzerinde kontrol sağlama arzusuyla motive edilir. Toksik bir ilişkinin yoğun ve klostrofobik ortamı nedeniyle, bireyin mutluluğunun ve enerji seviyesinin düştüğünü fark etmesi zor olabilir. Tükenmişlik ilerledikçe, kişi çaresizlik ve izolasyon duygularında artış yaşayabilir.

Diğer birçok insan gibi, ortaklığınızda bir şeylerin ters gittiğine dair rahatsız edici bir duyguya sahipseniz, ancak bunun ne olduğuna parmak basamıyorsanız, toksik bir ilişki fikrini araştırmayı düşünün.

Toksik ilişki, bireyin sağlıklı yaşamını olumsuz yönde etkileyen ve zarar verme potansiyeli içeren kişiler arası dinamikleri anlatan bir kavramdır. Zehirli ilişkiler zarar verme potansiyeline sahiptir. İlişki içinde var olan baskı ve kontrol nedeniyle sağlıklı bağlar gelişemez ve bunun sonucunda bitkinlik duygusu ortaya çıkabilir. Zehirli ilişkiler. Bir kişi bu tür bağlantılara dahil olduğunda, yalnızca kendi gerçeklik algısını değil, aynı zamanda daha önce sahip olduğu değer yargılarını da sorgulamaya başlayabilir.

İnsanlar arasındaki her türlü farklı ilişki, potansiyel olarak zehirli bir nitelik sergileyebilir. Eşler, aynı ailenin üyeleri, birlikte çalışan insanlar ve hatta yakın tanıdıklar arasında toksik ilişkiler gelişebilir. Bu nedenle, temel düzeyde, herhangi bir ilişki, kişiyi daha iyi hissettirmesi gereken bir ilişki bile, zamanla sağlıksız hale gelme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, bir ilişkide zehrin bariz belirtilerini fark edebilmek son derece önemlidir. Çünkü toksik bir ilişkinin özelliklerinin farkında olmak, sağlıksız hale gelen ilişkiyi bitirmeyi kolaylaştırabilir.

Izole Olduğunuzun Farkına Varmak

Bağımlı partneri izole etmek, toksik bir ilişkinin baskın tarafının bağımlı partneri kontrol etme ve desteği azaltma stratejisi olabilir. Bu stresli kişi, hayat arkadaşıyla kavga etmesini önlemek için arkadaşları ve ailesiyle daha az zaman geçirebilir. Sırf neler olduğunu açıklamak zorunda kalmamak için yakın arkadaşları ve ailesiyle de konuşmayı bırakması mümkündür.

Baskı

Zehirli ilişkinin sonucu olarak mutlak kontrol ve baskı yaratılır. Hakim tarafın diğer tarafın faaliyetlerini sağlıklı olmayan bir şekilde kontrol etmeye başlaması olasıdır.Her iki tarafın da birbirlerinin nerede ve kiminle olduğunun farkında olması gerekirken, taraflardan biri diğer tarafın belirli şeyleri ne zaman yapıp yapamayacağını da belirlemeye çalışabilir. Finansal verilerin ve sosyal medya profillerinin sürekli olarak gözden geçirilmesini içeren bu kontrol, bir tehlike unsuru potansiyeli taşıyabilir.

İlişkide Dengesizlik

Bu tür ilişkilerde, toksik partner, ilişkinin tüm sorumluluğunu diğer kişinin omuzlarına yükleyebilir. Başka bir deyişle, ilişkide meydana gelen küçük ya da büyük tüm zorluklardan ve kesintilerden karşı taraf sorumlu tutulur. Her uzlaşma girişimi ustaca engellendiği için, suçlama parmakları hep aynı yöne çevrilir.

Sağlıksız ilişkilerde, iyi ortaklıklarda bulunabilen dengenin aksine keşfedilecek bir al-ver dengesi yoktur. Argümanın bir tarafı her zaman taviz vermeye istekliyken, diğer taraf sorumluluktan kaçmak için çeşitli manipülatif stratejiler kullanır. İnkar ve gaslighting, eylemlerinin karşı taraf üzerindeki zararlı etkisini göz ardı etmeyi seçen iktidar sahibi kişi tarafından kullanılabilecek iki stratejidir.

Olmayan Benlik

Kendileri için sağlıklı olmayan ilişkiler içinde olan insanlar, sıklıkla ilişkide “kayboldukları” izlenimine kapılırlar. Bir ilişkide sürekli yargıya, eleştiriye ve hor görmeye maruz kalan kişi kendine yabancılaşabilir. Gittikçe silinip gittiğine inanan insan, hem kendi değerini hem de dünya için önemini sorgulamaya başlayabilir. Bu, zayıf öz bakım uygulamalarına ve kişinin sağlığına aldırış edilmemesine neden olabilir.

Büyüyen Kışkançlık

Sağlıksız ilişkilerde kontrolün artması, var olan kıskançlığın da artmasına neden olur. Bu sağlıksız kıskançlık, güvensizlikten veya diğer kişi üzerinde kontrol uygulama ihtiyacından kaynaklanır ve her şeyden çok pasif saldırganlık gibi davranır. İlişki, tetikleyici durumun bir sonucu olarak zarar görür ve bu da giderek artan baskıcı ortama katkıda bulunur.

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x