Pamukkale / Denizli

Mehmetçik Mah. 2622 Sk. No:2 Daire: 3 Altınyaprak Apartman

Travma

Olayın bizde yarattığı etkidir. Olaya verdiğimiz anlamdır. Travma anında beyinde tehdit ilk algılandığında bedende savaş ya da kaç durumu oluşur. Vücudun alarm sistemi olan sempatik sistem devreye girer. Parasempatik sistem ise kurtaran sistemdir. Travmadaki asıl problem ise bu sistemlerin bozulmaya başlamasıdır. Sempatik sistem çok fazla devrededir ve bu da vücudu fazlasıyla yoran bir durumdur

TSSB Semptomları

Üçe ayrılabilir; aşırı uyarılma, müdahaleci ve büzülmeci semptomlar. Travmatize kişi normal bir kişiye göre daha fazla tetiktedir. Her an her sesi tehlike gibi algılayabilir, bilinçdışı bir şekilde ya kendisini sürekli travmatize olduğu yere doğru sürükler ya da tamamen kendini kapatmaya, sosyallikten uzaklaşmaya başlar. Bu da travmanın diyalektiğidir.

Travmada Temel Güven Duygusu

Travmada temel güven duygusu bozulmaktadır. Öncelikle bu güven duygusunun yeniden inşa edilmesi gerekir. Sosyal destek oldukça önemlidir. Sosyal desteğin olmadığı her yol TSSB’ye çıkar. Mağdur kişilerde hem geçmiş hem de gelecek düşüncesi yoktur. Tek amaçları anı kurtarmak, hayatta kalabilmektir. tek sefer yaşanan bir travma ile uzamış travmanın sonuçları aynı değildir. Travma ne kadar erken başlamışsa o kadar derindir. İyileşme için bu kadar derine inmek ve bozulan yapıyı yeniden inşa etmek gerekir.

 

 

Şeyma ÇINAR

0 0 Puanlar
Puanlayın
Ücretsiz Ön Görüşme
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x